Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Винаги ли ще сме в навечерието на ’39-а?

Реакции на творци и интелектуалци за войната в Украйна

Призивите за спиране на войната започнаха още преди началото на военната операция на Путин в Украйна. Протест пред руското посолство в София на 22 февруари тази година. Снимка: Зара Русева/БГНЕС - Винаги ли ще сме в навечерието на ’39-а?

Призивите за спиране на войната започнаха още преди началото на военната операция на Путин в Украйна. Протест пред руското посолство в София на 22 февруари тази година. Снимка: Зара Русева/БГНЕС

Шокът от войната, която всички се надявахме да не се случи, предизвика реакции у творците, призвани да предвиждат и дори да програмират бъдещето на човечеството чрез творчеството си. Но уви, съдбата на света е в ръцете на тирани и войнолюбци, и единственото, което хората на изкуството могат да направят, е да ги заклеймят така, че да чуят идващите поколения.

Ето някои от първите реакции на творци и интелектуалци в социалните мрежи след инвазията на Русия в Украйна:

Георги Господинов

Понеже се занимавах дълго с миналото и подобни неща в един роман – никоя война с миналото и за миналото не е спечелена. Никоя война изобщо не може да бъде спечелена. Войната е срив в човешкото време, срив в човешкото изобщо. Путин поиска да върне Европа първо преди 1997-а, после преди разпада на СССР от 1989-а, а всъщност е искал да стигне до 1939-а. Винаги ли ще сме в навечерието на ’39-а? Дори часът на атаката е същия като на 1 септември. Кога едно всекидневие става (пак) история… И защо след всичко, което вече е било. Някъде не разказахме добре. Защото много хора още харесват диктатори, тук, включително.

Алла Георгиева, българо-украинска художничка

В 5 ч. през нощта брат ми със семейството му в Харков се събудили от взривовете. Целият блок се тресял. Така започна войната за моето семейство. Преди говорихме по скайпа – чух изстрели. Всички сме в шок. Не вярвах до последно.

Теодор Ушев

В началото на всяка война е едно и също – никой не вярва, че наистина се случва. Само няколко часа и ще свърши, мислим си.
От омразата смъртта расте и няма път назад, и все повече хора се включват.

И продължаваме да се мразим, да се караме…

Дмитрий Глуховски, руски писател

Това е братоубийствена хищническа война, разпалена от обезумял тиранин. Прости ни, Украйна!

Сергей Лебедев, руски писател

Съветските престъпления останаха безнаказани в Русия. Затова се връщат. Цената на несвършеното през 1991 г. са руските ракети и бомби, убиващи днес украинци. Да молим за прошка украинците ни е рано. Ще молим, след като бъдат наказани престъпниците, започнали войната. И ако бъдат наказани.

Нарине Абгарян, писателка

С огромна болка в душата наблюдавам какво се случва. Мислено бях в нашата война (Наряне Абгарян е родом от Армения – бел. ред.), а сега се случва нова, която преживявам остро, като своя.

Моля хората в тила да запазят самообладание: там, на линията на удара, живеят хора. Те са откъснати от новините. Понякога се появява интернет и те надникват там за достоверна информация. Тя им е нужна като въздуха.

Бъдете коректни. Не разпространявайте непроверени новини, по сто пъти уточнявайте източниците. Ако има възможност – помагайте. Ако няма – въздържайте се от емоции.

Всички ние сме заложници в голяма и мръсна политическа игра. Трябва да устоим, а после, след време, ще видим какво е станало всъщност.

Сега всички имаме една цел – да устоим.

Прегръщам ви здраво. Не се предаваме.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах