Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Вино на 2 хил. години открито в непокътната римска гробница

Съставът му наподобява съвременното испанско вино фино

Все още не е ясно дали херметическото затваряне е щастлива случайност, или търсен ефект. Снимка: Хосе Рафаел Руиз Аребола - Вино на 2 хил. години открито в непокътната римска гробница

Все още не е ясно дали херметическото затваряне е щастлива случайност, или търсен ефект. Снимка: Хосе Рафаел Руиз Аребола

Най-старото вино в света, запазено в течно състояние, бе открито в непокътната римска гробница, съобщава „Евронюз“. Откритието е направено от испанско семейство, което през 2019 г. неочаквано забелязва входа на гробницата в дома си в Кармона, провинция Севиля, по време на ремонтни дейности. Впоследствие гробницата е била подложено на детайлни анализи в Университета в Кордоба и откритията им са публикувани преди дни в статия в „Journal of Archaeological Science: Reports“.

Сред находките има урна с кремирани човешки останки, примесени с изгорена слонова кост, която вероятно идва от кладата на мъртвеца, както и стъклен съд с около 4,5 литра червеникава течност. Химичен анализ доказва невероятното: вино. Изненадата е огромна, обяснява Хосе Рафаел Руиз Аребола, професор по органична химия в Университета в Кордоба и водещ автор на изследването. Виното обикновено се изпарява бързо и има нестабилен химически състав.

„Това означава, че е почти невъзможно да намерим онова, което намерихме“, отбелязва проф. Аребола.

Виното оцелява в продължение на 2000 години заради формирането на вакуум в съда, в който се съхранява. Все още обаче не може да се докаже как се е получила херметизацията.

Съдът, в който е намерено виното. Снимка: Хосе Рафаел Руиз Аребола

Допълнителен химичен анализ позволява на екипа да идентифицира течността като бяло вино, което с годините е променило цвета си. Освен това в състава му се забелязват минерални соли, характерни за испанското вино фино, което и до днес се произвежда в региона.

Изследователите твърдят, че откритието им детронира досегашния носител на рекорда за най-старо вино в течно състояние – в бутилка, намерена в Германия, за което се смята, че е на около 1700 години.

Колкото до самата гробница, предполага се, че тя е била използвана от богато римско семейство, тъй като в нея са открити още пет урни с останки, златна гривна и други ценности. Самоличността им обаче остава мистерия, тъй като изгарянето на телата им е унищожило ДНК материала и не може да се докаже дали погребаните са имали роднинска връзка.

Входът на гробницата е открит случайно при ремонт на къща. Снимка: Хосе Рафаел Руиз Аребола

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg