Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Виола Дейвис и една вълнуваща реч за расовото разделение

Първата чернокожа актриса с „Еми“ за главна женска роля за възможностите

Не можеш да спечелиш „Еми“ за роли, които просто не са там, каза в емоциалната си реч Виола Дейвис. - Виола Дейвис и една вълнуваща реч за расовото разделение

Не можеш да спечелиш „Еми“ за роли, които просто не са там, каза в емоциалната си реч Виола Дейвис.

В неделя вечер Виола Дейвис стана първата чернокожа актриса с „Еми“ за главна женска роля – в 67-годишната история на най-престижните телевизионни награди. При получаването на статуетката, след като бе ентусиазирано прегърната от друга номинирана в същата категория – Тараджи Хенсън, тя произнесе силна реч срещу расовото разделение във филмовата индустрия.

Виола Дейвис бе удостоена с „Еми“ за ролята си на адвокатката в „Как да ти се размине убийство“. Малко по-рано същата вечер други две чернокожи дами също получиха награди – Реджина Кинг за „Американско престъпление“ и Узо Адуба – втора поредна статуетка за „Оранжевото е новото черно“.

Така и когато излезе на сцената, Дейвис отлично знаеше какво има предвид – че разликата между цветнокожите жени и останалите е само възможността.

„В ума си виждам една линия, а отвъд нея – зелени поля, прелестни цветя и красиви бели жени с ръце протегнати към мен. Но аз не зная как да стигна при тях – започна Дейвис. – Не виждам как да прекося тази линия. Това заявява Хариет Тъбман през XIX век.

И нека ви кажа нещо – единственото, което разделя тъмнокожите жени от всички останали, е възможността.

Не можеш да спечелиш „Еми“ за роли, които просто не са там. Така че тази награда е за всички автори, за страхотните хора, които са Бен Шерууд, Пол Лий, Петър Ноуолк, Шонда Раймс. Хора, които предефинираха какво означава да си красива, да си секси, да си жена водач, да си чернокожа. И на всички Тараджи Хенсън и Кери Уошингтън, на Холи Бери, на Никол Бехари, на Меган Гуд, на Габриел Юниън, на всички като тях. Благодаря ви, че ни преведохте отвъд тази линия. Благодаря.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС