Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Виола Дейвис: Не е проблемът в Оскарите, а в системата на Холивуд

Майкъл Кейн призова тъмнокожите актьори да имат търпение

Миналата година Виола Дейвис стана първата тъмнокожа актриса с награда Еми за най-добра актриса във главна роля в телевизионна драма. - Виола Дейвис: Не е проблемът в Оскарите, а в системата на Холивуд

Миналата година Виола Дейвис стана първата тъмнокожа актриса с награда Еми за най-добра актриса във главна роля в телевизионна драма.

Виола Дейвис, двукратно номинирана за Оскар, се включи в редиците на хората, които ще бойкотират церемонията по връчването на наградите на Американската филмова академия. Това по-рано направи и Уил Смит. Първи глас нададоха, още преди дни, неговата съпруга Джейда Пинкет Смит и режисьорът Спайк Лий.

„Не е въпросът в Оскарите – заяви Дейвис, цитирана от Би Би Си, – Оскарите са симптом на много по-голям проблем, проблемът на системата, по която в Холивуд се правят филми.“

Според нея трябва да има много повече проекти с роли за актьори от други раси и за представители на малцинствата:

„Възможността не съответства на таланта. Необходимо е да има повече възможности. Трябва да инвестирате в това“.

Миналата година Дейвис стана първата тъмнокожа актриса с награда Еми за най-добра актриса във главна роля в телевизионна драма, за участието си в сериала „Как да ти се размине убийство“. При получаването на статуетката тя изнесе силна реч, в която заяви:

„И нека ви кажа нещо – единственото, което разделя тъмнокожите жени от всички останали, е възможността. Не можеш да спечелиш „Еми“ за роли, които просто не са там“.

Вижте още: УПИ ГОЛДБЪРГ: ПРОБЛЕМЪТ НЕ Е, ЧЕ НОМИНИРАНИТЕ СА ТВЪРДЕ БЕЛИ

Носителката на Оскар Рийз Уидърспуун също изрази разочарованието си от това, че за втора поредна година всички номинирани за наградата актьори са бели – общо 40. Възмущавайки се, че „някои от най-добрите филми, режисьори и изпълнения на 2015-а“ не са забелязани, във Фейсбук тя написа:

„Нищо не може да принизи качеството на тяхната работа, но тези творци заслужават признание. Като член на Академията, бих искала да видя по-разнообразно гласуване“.

Двукратният носител на Оскар Майкъл Кейн обаче посъветва тъмнокожите актьори „да са търпеливи“.

„В крайна сметка не можеш да гласуваш за някого, защото е тъмнокож. Не си казваш: „Ще дам вота си за него, не е много добър, но е черен – заяви акьорът пред Би Би Си Радио 4. – Трябва да направиш добра роля и съм сигурен, че хората го правят. Гледах Идрис Елба [в „Зверове без нация“] и смятам, че беше възхитителен. Разбира се, ще дойде. На мен ми отне години да получа Оскар, години.“

В четвъртък Уил Смит също се присъедини към съпругата си Джейда Пинкет Смит и режисьора Спайк Лий в бойкота на церемонията по връчването на Оскарите в края на февруари.

Вижте още: НИМА НИЕ, ТЪМНОКОЖИТЕ, НЕ МОЖЕМ ДА ИГРАЕМ?

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90