Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Виолончелистът милионер, най-добрият приятел на Путин

Офшорна следа за 2 милиарда долара води към руския президент

Под прожектора на разкритията попада най-вече Сергей Ролдугин, най-добрият приятел на Владимир Путин. - Виолончелистът милионер, най-добрият приятел на Путин

Под прожектора на разкритията попада най-вече Сергей Ролдугин, най-добрият приятел на Владимир Путин.

Мрежа от тайни офшорни сделки и огромни необезпечени заеми на стойност 2 милиарда долара оставя следа към президента на Русия Владимир Путин. Безпрецедентен теч на документи показва как тези пари са направили членове на най-близкия кръг около държавния глава несметно богати.

Въпреки че името на президента не се появява никъде в записите, информацията очертава модел – приятелите му са натрупали милиони от сделки, които не биха могли да се осъществят без патронажа му, разказва „Гардиън“. Документите предполагат, че семейството на Путин се е облагодетелствало от парите му – а един от най-богатите хора в обкръжението му е виолончелист, приятел на президента от младини.

Офшорната следа тръгва от Панама, преминава през Русия, Швейцария и Кипър – и включва дори частния ски комплекс, където малката дъщеря на Путин Катерина се омъжи през 2013-а.

Под прожектора попада най-вече Сергей Ролдугин, най-добрият приятел на Владимир Путин. Той е човекът, който преди години запознава политика с бъдещата му жена Людмила и който е кръстник на по-голямата му дъщеря Мария.

Професионален музикант, Ролдугин очевидно е натрупал богатство – под негов контрол чрез различни схеми попадат серия от активи на стойност най-малко 100 милиона долара, може би и повече.

Сергей Ролдугин с Владимир Путин и Дмитрий Медведев

Сергей Ролдугин с Владимир Путин и Дмитрий Медведев

Самият той отрича в декларации пред банковите власти в Швейцария и Люксембург да е близък до публични фигури в Русия. Също така заявява, че не се занимава с бизнес.

Въпреки това, Досиетата „Панама“ сочат, че дългогодишният сподвижник на Путин притежава 12,5% дял в най-голямата рекламна агенция в страната, „Видео Интернешънъл“, която има годишни постъпления от над 1,1 милиарда долара. До момента собствеността на компанията грижливо се пазеше в тайна.

Ролдугин е получил още възможността да купи миноритарен дял в руския производител на камиони „Камаз“, а притежава и 15% от регистрирана в Кипър компания на име „Рейтар“. Негови са 3,2% от Банка „Русия“ – частна банка в Санкт Петербург, описвана и преди като близка до Путин. През 2014-а, след инвазията в Украйна, финансовата институция бе сред онези с наложени от САЩ санкции.

Виолончелист, кръстник, приятел

На 28 април 1985-а се ражда Маша, първата дъщеря на Владимир Путин. Градът е Ленинград, държавата – макар и не задълго, СССР. Баща ѝ е офицер от КГБ.

Владимир Путин с новородената Маша, съпругата си Людмила и двамата кръстници – Сергей и Ира Ролдугин.

Владимир Путин с новородената Маша, съпругата си Людмила и двамата кръстници – Сергей и Ира Ролдугин.

Кръстник на момиченцето става Сергей Ролдугин, очевиден избор за такъв – той познава Путин от осем години и е неговият най-добър приятел. Владимир се познава с него покрай брат му Евгений, с когото са били заедно в тренировъчното училище на тайните служби.

„Той ми беше като брат – казва години по-късно Ролдугин за Володя, както е известен сред близките си. Като млади те са имали множество приключения – нощни обиколки из града, весели песни, дори странни улични сбивания. Играли са и футбол: – той беше упорит, като булдог.“

Един ден Ролдугин взема приятеля си на екскурзия. Той иска да покаже първата кола, която притежава – жигули – на стюардеса, с която се е запознал. Жената идва с приятелка, своята колежка Людмила, и Ролдугин галантно наглася нещата така, че тя да седне до Владимир. През 1983-а синеоката Людмила става г-жа Путина.

След разпада на Съветския съюз Владимир Путин се радва на бляскав възход – съветник на кмета на Санкт Петербург Анатоли Собчак; заместник-кмет; директор на разузнаването; министър-председател. И после, през 2000 г., президент. Междувременно Ролдугин, професионален виолончелист, се издига като солист в Мариинския театър и ректор на Консерваторията в Санкт Петербург.

Единият избира изкуството, а другият – политиката. Но никога не прекъсват приятелството си.

Пет стъпки да укриеш милиарди

„Как да скриеш два милиарда долара“ – под това заглавие „Гардиън“ пуска и видео обяснение на Панамските документи, в пет стъпки.

Първа стъпка: Открийте някого, на когато наистина се доверявате.

Най-добър приятел, кръстник на голямата ти дъщеря, музикален директор на голям културен институт например.

Втора стъпка: Помага, ако разполагаш с банка, ръководена от друг приятел.

Това са Юрий Ковалчук и Банка „Русия“.

Трета стъпка: Нуждаеш се от юридическа кантора, която е специализирана в офшорни фирми.

Mossack Fonseca в Панама.

Четвърта стъпка: Банката помага да се регистрират компании на името на най-добрия ти приятел.

Регистрират се офшорки в, да кажем, Британските вирджински острови, чиито закони позволяват собствеността да остане скрита.

Пета стъпка: Юридическата кантора урежда заеми към офшорните компании.

Поздравления! Скрихте произхода на милиарди долари! Сега можете да започнете да ги харчите. Но как? Например една от тези офшорни компания би могла да заеме 12 милиона долара на ски курорт. Където малката ти дъщеря да се омъжи. Заемите са необезпечени и непроследими, така че никой няма да разбере.

Поне преди Mossack Fonseca да бъде споходена от най-големия теч на информация в историята…

Досиетата „Панама“ са най-големият теч на информация в историята на журналистиката. Те съдържат повече от 11,5 милиона секретни документа на четвъртата по големина юридическа филма, занимаваща се с офшорна дейност. Глобалното международно разследване разкрива повече от 200 хиляди компании на клиенти от 204 държави – включително световни лидери, политици, спортисти, бизнесмени, хора от света на шоубизнеса.

С разкрити офшорни регистрации са и най-малко 50 български компании, 6 фирми посредници, 16 собственици и 78-ма акционери от София, Пловдив, Банско, Плевен, Стара Загора, Варна, Севлиево, Правец, Монтана, Созопол, Панагюрищe, Габрово, Русе, пише „24 часа“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90