Виртуална изложба на наивисти от първото Биенале на наивизма у нас

Произведенията може да се разгледат до 23 април (линк)

Творбата на победителката Гюлфидан Хитит Бичер от Турция. Илюстрация: Биенале „НАИВ България 2021“ - Виртуална изложба на наивисти от първото Биенале на наивизма у нас

Творбата на победителката Гюлфидан Хитит Бичер от Турция. Илюстрация: Биенале „НАИВ България 2021“

Онлайн ще бъде изложбата от първото Биенале на наивизма у нас, откриването е днес, 22 март, съобщиха организаторите на Биенале „НАИВ България 2021“ от Салон на наивистичното и интуитивно изкуство в Белоградчик.

За първи път в страната се провежда специализирано международно събитие, фокусиращо върху наивизма. Виртуалната изложба включва 88 артисти от 43 страни от 5 континента и може да бъде разгледана до 23 април.

Конкурсът за участие в Биеналето бе открит през ноември 2020 г. и е проведен в два етапа, отбелязват организаторите. Получени са 583 творби от 207 художници и скулптори. Международното жури номинира 178 от тях за участие във финалната изложба. Четирима от участващите творци получиха почетните награди на Биеналето. Носителка на Голямата награда е Гюлфидан Хитит Бичер от Турция. Другите трима наградени са Стела Стефанова и Стоян Божкилов от България, и Дражен Тетец от Хърватия. Публиката ще може да гласува за специална награда онлайн до края на изложбата на 23 април.

Подпреният Исус на Дражен Тетец. Илюстрация: Биенале „НАИВ България 2021“

Международното жури е с председател доц. Ружа Маринска (бивш директор на Националната художествена галерия) и включва колекционери и куратори на наивистични събития – Силвано Биела от Италия, Жан Пиер Лоран от Белгия, Владимир Темкин от Русия. Останалите членове са Биляна Генова от Столична Община, Надя Павлова, собственик на галерия за наивистично изкуство в София, и Елена Джунинска, уредник в Градска галерия Белоградчик – Салон за наивистично и интуитивно изкуство.

„Биенале „НАИВ България 2021“ вдига летвата за всички събития по света, фокусирани върху наивизъм, маргинално и аутсайдерско изкуство. От анонсирането, през организацията и комуникацията, до географския обхват, нивото на селектираните творби, журирането и експонирането, Салон за наивистично и интуитивно изкуство прави сериозна заявка за включване в най-високия ранг на артистични конкурси и изложби“, казва за събитието Жак Дюпон, бивш куратор и уредник в Musée international d’art naïf de Magog, Канада.

Салонът на наивистичното и интуитивно изкуство в Белоградчик е единственaта по рода си музейна експозиция в България. Създадена през 2019 г. от екип доброволци, колекцията включва над 300 живописни, скулптурни и графични произведения на творци от 28 страни от всички континенти по света.

Всички произведения във виртуалната изложба на Биенале „НАИВ България 2021“

Стела Стефанова, „Семеен портрет“. Илюстрация: Биенале „НАИВ България 2021“

Стоян Божкилов, „Имате поща“. Илюстрация: Биенале „НАИВ България 2021“

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах