Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Виртуална разходка из галерия „Уфици“ (линк)

Зрителят може дори да надзърне през прозореца на виртуалната зала, за да види Флоренция

Тициан, „Венера Урбинска“, 1538 г. - Виртуална разходка из галерия „Уфици“ (линк)

Тициан, „Венера Урбинска“, 1538 г.

Безценно изживяване предлага онлайн прочутата галерия „Уфици“ във Флоренция чрез специално разработено приложение. Ценителите могат да разгледат шедьоври на изобразителното изкуство в десет зали, включително и в някои, които са отворени наскоро.

Виртуалният маршрут започва от Sala delle Dinastie, където са изложени портретите на фамилиите Медичи и Дела Ровере, благодарение на които днес „Уфици“ съществува.

Зрителите ще могат да се насладят на най-доброто от флорентинския Ренесанс до венецианските майстори от XVI век. В последните зали са разположени някои от най-известните ренесансови платна – сред тях творби на Тинторето, Веронезе, Тициан и др.

Обиколката включва общо 55 произведения на изкуството. Всички те могат да бъдат разглеждани от различен ъгъл и разстояние. Онлайн експонатите са придружени от обяснителни бележки на английски и италиански език.

Фантастико

В една от виртуалните стаи зрителят може дори да погледне през прозореца и да се наслади на гледката към Флоренция.

„Уфици“ е една от най-значимите галерии в света. Зданието, в което се помещава, е проектирано от знаменития архитект Джорджо Вазари и през XVI век в цял свят не е имало по-модерна и красива сграда. Първоначалното предназначение на сградата е било за канцелария на семейство Медичи. Днес в залите на галерията са представени скулптури, гоблени и мебели, но най-вече шедьоври на живописта от епохата на Проторенесанса до XVIII век.

Три портрета на Лоренцо Медичи, наричан Великолепни, от Джорджо Вазари

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах