Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Виртуална разходка из галерия „Уфици“ (линк)

Зрителят може дори да надзърне през прозореца на виртуалната зала, за да види Флоренция

Тициан, „Венера Урбинска“, 1538 г. - Виртуална разходка из галерия „Уфици“ (линк)

Тициан, „Венера Урбинска“, 1538 г.

Безценно изживяване предлага онлайн прочутата галерия „Уфици“ във Флоренция чрез специално разработено приложение. Ценителите могат да разгледат шедьоври на изобразителното изкуство в десет зали, включително и в някои, които са отворени наскоро.

Виртуалният маршрут започва от Sala delle Dinastie, където са изложени портретите на фамилиите Медичи и Дела Ровере, благодарение на които днес „Уфици“ съществува.

Зрителите ще могат да се насладят на най-доброто от флорентинския Ренесанс до венецианските майстори от XVI век. В последните зали са разположени някои от най-известните ренесансови платна – сред тях творби на Тинторето, Веронезе, Тициан и др.

Обиколката включва общо 55 произведения на изкуството. Всички те могат да бъдат разглеждани от различен ъгъл и разстояние. Онлайн експонатите са придружени от обяснителни бележки на английски и италиански език.

В една от виртуалните стаи зрителят може дори да погледне през прозореца и да се наслади на гледката към Флоренция.

„Уфици“ е една от най-значимите галерии в света. Зданието, в което се помещава, е проектирано от знаменития архитект Джорджо Вазари и през XVI век в цял свят не е имало по-модерна и красива сграда. Първоначалното предназначение на сградата е било за канцелария на семейство Медичи. Днес в залите на галерията са представени скулптури, гоблени и мебели, но най-вече шедьоври на живописта от епохата на Проторенесанса до XVIII век.

Три портрета на Лоренцо Медичи, наричан Великолепни, от Джорджо Вазари

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90