VivaPay

Виртуална разходка из галерия „Уфици“ (линк)

Зрителят може дори да надзърне през прозореца на виртуалната зала, за да види Флоренция

Тициан, „Венера Урбинска“, 1538 г. - Виртуална разходка из галерия „Уфици“ (линк)

Тициан, „Венера Урбинска“, 1538 г.

Безценно изживяване предлага онлайн прочутата галерия „Уфици“ във Флоренция чрез специално разработено приложение. Ценителите могат да разгледат шедьоври на изобразителното изкуство в десет зали, включително и в някои, които са отворени наскоро.

Виртуалният маршрут започва от Sala delle Dinastie, където са изложени портретите на фамилиите Медичи и Дела Ровере, благодарение на които днес „Уфици“ съществува.

Зрителите ще могат да се насладят на най-доброто от флорентинския Ренесанс до венецианските майстори от XVI век. В последните зали са разположени някои от най-известните ренесансови платна – сред тях творби на Тинторето, Веронезе, Тициан и др.

Обиколката включва общо 55 произведения на изкуството. Всички те могат да бъдат разглеждани от различен ъгъл и разстояние. Онлайн експонатите са придружени от обяснителни бележки на английски и италиански език.

Америка за България

В една от виртуалните стаи зрителят може дори да погледне през прозореца и да се наслади на гледката към Флоренция.

„Уфици“ е една от най-значимите галерии в света. Зданието, в което се помещава, е проектирано от знаменития архитект Джорджо Вазари и през XVI век в цял свят не е имало по-модерна и красива сграда. Първоначалното предназначение на сградата е било за канцелария на семейство Медичи. Днес в залите на галерията са представени скулптури, гоблени и мебели, но най-вече шедьоври на живописта от епохата на Проторенесанса до XVIII век.

Три портрета на Лоренцо Медичи, наричан Великолепни, от Джорджо Вазари

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg