Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Виртуозен пианист с безплатен концерт на „Витошка“

Американецът Марк Деймиш свири за благотворителни каузи по цял свят – за първи път ще е в България

На 14 август Марк Деймиш ще свири на необичайна сцена - фонтанът на бул. „Витоша“. Снимка: Чарлз Осгуд - Виртуозен пианист с безплатен концерт на „Витошка“

На 14 август Марк Деймиш ще свири на необичайна сцена - фонтанът на бул. „Витоша“. Снимка: Чарлз Осгуд

Работил като адвокат и прокурор в Чикаго, магистър по бизнес администрация и три пъти избиран за кмет на Нортбрук, Илинойс, американецът Марк Деймиш ще бъде на столичния булевард „Витоша“ на 14 август, но не за да набира гласоподаватели за предстоящите местни избори в София, а за да посвири на пиано.

Преди да реши, че иска да създаде кариера в правните науки, Деймиш се отдава на органа и постъпва в „Консерватория Еванстън“ в САЩ на 4-годишна възраст. Три години по-късно първият му концерт вече е факт. През 1974 г., когато е още тинейджър, тръгва на обиколка из Европа като пианист, заедно с Виенския хор на момчетата.

Деймиш изнася концертите си по цял свят с благотворителна цел – през 80-те например набира средства за студенти, които желаят да работят в клиники за правна помощ в Чикаго. Различните каузи, които подкрепя, са го отнесли в повече от 70 страни по цял свят, но у нас ще гостува за първи път. Свирил е в Съветския съюз, Украйна, Япония, Тайван, Виетнам, Австралия, Нова Зеландия… като приходите от концертите си обикновено дарява на местни сиропиталища.

До ден-днешен е събрал над 1 млн. долара за различни институции и организации, сред които Националната библиотека в Букурещ, Пенсионния фонд за оцелели от Холокоста в Тел Авив, Параолимпийските игри в Корея, Националната музикална консерватория в Египет, Националната музикална академия в Ханой…

У нас ще може да го чуете на на 14 август от 19 ч. на пешеходната зона на бул. „Витоша“ (до фонтана). На следващия ден Деймиш ще свири в къщата „Борис Христов“ от 18 ч. Входът и за двете събития е свободен.

Концертите се осъществяват в партньорство с Американското посолство.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах