VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Виртуозен пианист с безплатен концерт на „Витошка“

Американецът Марк Деймиш свири за благотворителни каузи по цял свят – за първи път ще е в България

На 14 август Марк Деймиш ще свири на необичайна сцена - фонтанът на бул. „Витоша“. Снимка: Чарлз Осгуд - Виртуозен пианист с безплатен концерт на „Витошка“

На 14 август Марк Деймиш ще свири на необичайна сцена - фонтанът на бул. „Витоша“. Снимка: Чарлз Осгуд

Работил като адвокат и прокурор в Чикаго, магистър по бизнес администрация и три пъти избиран за кмет на Нортбрук, Илинойс, американецът Марк Деймиш ще бъде на столичния булевард „Витоша“ на 14 август, но не за да набира гласоподаватели за предстоящите местни избори в София, а за да посвири на пиано.

Преди да реши, че иска да създаде кариера в правните науки, Деймиш се отдава на органа и постъпва в „Консерватория Еванстън“ в САЩ на 4-годишна възраст. Три години по-късно първият му концерт вече е факт. През 1974 г., когато е още тинейджър, тръгва на обиколка из Европа като пианист, заедно с Виенския хор на момчетата.

Деймиш изнася концертите си по цял свят с благотворителна цел – през 80-те например набира средства за студенти, които желаят да работят в клиники за правна помощ в Чикаго. Различните каузи, които подкрепя, са го отнесли в повече от 70 страни по цял свят, но у нас ще гостува за първи път. Свирил е в Съветския съюз, Украйна, Япония, Тайван, Виетнам, Австралия, Нова Зеландия… като приходите от концертите си обикновено дарява на местни сиропиталища.

До ден-днешен е събрал над 1 млн. долара за различни институции и организации, сред които Националната библиотека в Букурещ, Пенсионния фонд за оцелели от Холокоста в Тел Авив, Параолимпийските игри в Корея, Националната музикална консерватория в Египет, Националната музикална академия в Ханой…

Америка за България

У нас ще може да го чуете на на 14 август от 19 ч. на пешеходната зона на бул. „Витоша“ (до фонтана). На следващия ден Деймиш ще свири в къщата „Борис Христов“ от 18 ч. Входът и за двете събития е свободен.

Концертите се осъществяват в партньорство с Американското посолство.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

На прасе съм