Вирус „Стайко Мурджев“ в номинациите за „Икар“

Подигравка е единствената номинация за Народния театър за „майсторско техническо осъществяване“

Най-малко още две номинации заслужава спектакълът на Народния театър „Братя Карамазови“ с блестящата игра на Деян Донков (горе) и Димитър Николов (вдясно). Снимка: Стефан Н. Щерев/Народен театър - Вирус „Стайко Мурджев“ в номинациите за „Икар“

Най-малко още две номинации заслужава спектакълът на Народния театър „Братя Карамазови“ с блестящата игра на Деян Донков (горе) и Димитър Николов (вдясно). Снимка: Стефан Н. Щерев/Народен театър

Стайко Мурджев е най-елитният режисьор в България, докато Явор Гърдев, Иван Добчев, Маргарита Младенова, Теди Москов, Диана Добрева, Пламен Марков и т.н. му дишат прахта. Така излиза от номинациите „Икар“ на Съюза на артистите (САБ). Спектаклите на Мурджев имат общо 9 номинации. Какво е направило момчето, че е спечелило подигравките на САБ?

Вижте още: ПЪЛЕН СПИСЪК НА НОМИНАЦИИТЕ ЗА „ИКАР 2020“

В някои категории (поддържаща женска и поддържаща мъжка роля) Мурджев се състезава срещу Мурджев. В САБ очевидно искат да го злепоставят. Наистина, какво имат срещу него? Единственото място, което е логично в полза на Мурджев, е в категорията „режисура“ за спектакъла „Слава“ на пловдивския театър. Там опонентите му са Маргарита Младенова и Стилиян Петров. Достойни съперници.

Някой обаче е поканил в журитата актьори от режисьорските спектакли на Мурджев и така името му се появява още 4 пъти при актьорските номинации, както и при сценографията и авторската музика. За да не изглежда като карикатура, може да са решили да жертват актьорите от спектаклите на Мурджев. Понеже тези спектакли са все извънстолични, мнозина подозират, че Христо Мутафчиев се домогва до още един избор за шеф на Съюза на артистите през следващата година. Е, какво друго да прави човекът! Напоследък в тв сериалите усетиха негативното му излъчване и го вземат за ролите на изедници. Нищо, нищо, актьорът трябва да е готов за всякаква роля.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Вирусът „Стайко Мурджев“ има някои странични ефекти – например изненадата, че Народният театър не е номиниран в нито една основна категория. Така номинацията на „Братя Карамазови“ в категория „майсторско техническо осъществяване“ стои като подигравка с този театър, който преживява силен период. Най-малко още две номинации заслужава „Братя Карамазови“ с блестящата игра на Деян Донков в ролята на Дмитрий Карамазов и на Димитър Николов в ролята на Альоша Карамазов. Двамата превръщат във визия движенията на душата на персонажа си, трудна схема за който и да е актьор. Защо от Съюза на артистите се правят, че не забелязват постиженията на своите артисти?

Някаква извънестетическа причина стои и при отсъствието на Георги Кадурин от номинациите за „Икар“, каквото заслужава за изпълнението си на Сад в спектакъла „Маркиз дьо Сад“ в Театъра на армията. Сложна интерпретация на поведението на теоретика и практика на еротичното в също сложен спектакъл на режисьора Иван Урумов. Но кой да го види и оцени?

Срам за артистичния съюз! Дали театрите да не помислят за създаването на алтернативен съюз на артистите, който да коригира задкулисието в сегашния и да внесе справедливост при оценката на театралните събития? Театрите са достатъчно могъщи, за да се справят със сегашната ситуация, в която се подиграват с тях.

ХРИСТО МУТАФЧИЕВ: ИКАРИ ЩЕ ИМА, НЕЗАВИСИМО ОТ КОРОНАВИРУСА

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3