СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Вирус „Стайко Мурджев“ в номинациите за „Икар“

Подигравка е единствената номинация за Народния театър за „майсторско техническо осъществяване“

Най-малко още две номинации заслужава спектакълът на Народния театър „Братя Карамазови“ с блестящата игра на Деян Донков (горе) и Димитър Николов (вдясно). Снимка: Стефан Н. Щерев/Народен театър - Вирус „Стайко Мурджев“ в номинациите за „Икар“

Най-малко още две номинации заслужава спектакълът на Народния театър „Братя Карамазови“ с блестящата игра на Деян Донков (горе) и Димитър Николов (вдясно). Снимка: Стефан Н. Щерев/Народен театър

Стайко Мурджев е най-елитният режисьор в България, докато Явор Гърдев, Иван Добчев, Маргарита Младенова, Теди Москов, Диана Добрева, Пламен Марков и т.н. му дишат прахта. Така излиза от номинациите „Икар“ на Съюза на артистите (САБ). Спектаклите на Мурджев имат общо 9 номинации. Какво е направило момчето, че е спечелило подигравките на САБ?

Вижте още: ПЪЛЕН СПИСЪК НА НОМИНАЦИИТЕ ЗА „ИКАР 2020“

В някои категории (поддържаща женска и поддържаща мъжка роля) Мурджев се състезава срещу Мурджев. В САБ очевидно искат да го злепоставят. Наистина, какво имат срещу него? Единственото място, което е логично в полза на Мурджев, е в категорията „режисура“ за спектакъла „Слава“ на пловдивския театър. Там опонентите му са Маргарита Младенова и Стилиян Петров. Достойни съперници.

Някой обаче е поканил в журитата актьори от режисьорските спектакли на Мурджев и така името му се появява още 4 пъти при актьорските номинации, както и при сценографията и авторската музика. За да не изглежда като карикатура, може да са решили да жертват актьорите от спектаклите на Мурджев. Понеже тези спектакли са все извънстолични, мнозина подозират, че Христо Мутафчиев се домогва до още един избор за шеф на Съюза на артистите през следващата година. Е, какво друго да прави човекът! Напоследък в тв сериалите усетиха негативното му излъчване и го вземат за ролите на изедници. Нищо, нищо, актьорът трябва да е готов за всякаква роля.

Вирусът „Стайко Мурджев“ има някои странични ефекти – например изненадата, че Народният театър не е номиниран в нито една основна категория. Така номинацията на „Братя Карамазови“ в категория „майсторско техническо осъществяване“ стои като подигравка с този театър, който преживява силен период. Най-малко още две номинации заслужава „Братя Карамазови“ с блестящата игра на Деян Донков в ролята на Дмитрий Карамазов и на Димитър Николов в ролята на Альоша Карамазов. Двамата превръщат във визия движенията на душата на персонажа си, трудна схема за който и да е актьор. Защо от Съюза на артистите се правят, че не забелязват постиженията на своите артисти?

Някаква извънестетическа причина стои и при отсъствието на Георги Кадурин от номинациите за „Икар“, каквото заслужава за изпълнението си на Сад в спектакъла „Маркиз дьо Сад“ в Театъра на армията. Сложна интерпретация на поведението на теоретика и практика на еротичното в също сложен спектакъл на режисьора Иван Урумов. Но кой да го види и оцени?

Срам за артистичния съюз! Дали театрите да не помислят за създаването на алтернативен съюз на артистите, който да коригира задкулисието в сегашния и да внесе справедливост при оценката на театралните събития? Театрите са достатъчно могъщи, за да се справят със сегашната ситуация, в която се подиграват с тях.

ХРИСТО МУТАФЧИЕВ: ИКАРИ ЩЕ ИМА, НЕЗАВИСИМО ОТ КОРОНАВИРУСА

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg