Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Вишните в Токио вече цъфтят. Да се разходим под тях в Гугъл (снимки)

В Япония започва Ханами - съзерцание на цветовете на дръвчетата

Японците съзерцават красотата на дръвчетата и през нощта. - Вишните в Токио вече цъфтят. Да се разходим под тях в Гугъл (снимки)

Японците съзерцават красотата на дръвчетата и през нощта.

След като покори връх Еверест по-рано този месец, Гугъл актуализира уебсайта Street View, в който се очаква да се появят грандиозни снимки от сезона на цъфналите вишни в Япония.

Дръвчетата са започнали да цъфтят, започвайки от южната част на страната и постепенно разтварят пъпки на север. В центъра на Токио вишните вече цъфтят – три дни по-рано от обичайното.

Street View разполага с интерактивни снимки на дръвчетата от последните години – от Ропонги в сърцето на Токио до древната столица на Япония Киото. В галерията са поместени кадри от цъфтежа на 400-годишната вишна в Кумамото, висока около 14 метра, която според префектурата привлича повече от 200 000 посетители по време на цъфтенето всяка година.

Ритуалът Ханами – наблюдение на цъфналите дървета, е традиционен японски обичай на съзерцание на красотата на цъфналите вишни – сакура. Започва от късния март до първите дни на май, предшестван от прогнозата за цъфтежа на вишневите дръвчета. Прогнозата се обявява от метеоролозите и се следи внимателно от всички последователи на пролетния празник, тъй като цъфтежът обикновено трае седмица-две.

Ханами е едно от най-популярните събития през пролетта в Япония. Навън излизат цели семейства и групи приятели и сядат на пикник под цъфналите вишни. Празниците продължават и през нощта, наричани yozakura (нощна сaкура). На много места като парк Ueno окачвани по цъфналите дървета хартиени фенери.

tokyo

Tokyo3-a

Tokyo4-a

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tokyo12-a

tokyo2-a

Tokyo10-a

Tokyo6-a

Tokyo9-aTokyo5-a

Tokyo13-a

Tokyo11-a

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах