Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Високи дози фентанил причинили смъртта на Принс

Приемал синтетично обезболяващо, 50 пъти по-силно от хероина

На 21 април 2016-а Принс бe намерeн мъртъв в асансьор в имението му „Пейсли парк“. - Високи дози фентанил причинили смъртта на Принс

На 21 април 2016-а Принс бe намерeн мъртъв в асансьор в имението му „Пейсли парк“.

В кръвта на Принс е открита „изключително висока“ концентрация на обезболяващото вещество фентанил, според токсиколози, разгледали внимателно данните от аутопсията на музиканта. Изпълнителят на „Purple rain“ бe намерeн мъртъв в асансьор в имението му „Пейсли парк“ на 21 април 2016-а.

Причината за смъртта е предозиране с фентанил – синтетично обезболяващо, 50 пъти по-силно от хероина, предполагаха данни, излезли наяве шест седмици след смъртта му, съобщава „Гардиън“.

Токсикологичен отчет, който досега беше поверителна информация, добавя точни числа към твърдението, а причината за смъртта е потвърдена дори от експерти, които нямат нищо общо със случая „Принс“. Концентрацията на веществото в кръвта била 67,8 микрограма/литър, а за летален край при различните хора са нужни различни количества – от 3 до 58 микрограма от веществото причиняват смърт. В доклада се уточнява още, че черният дроб е способен да поеме до 69 микрограма фентанил на килограм – дозата измерена в тялото на Принс е 450 микрограма.

„Количеството, открито в кръвта му, е изключително високо, дори за човек, който редовно употребява фентанил под формата на лепенки“, казва д-р Люис Нелсън от спешната медицинска помощ в медицинско училище в Ню Джърси.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Интересното е, че лекарите откриват и опасни дози от обезболяващото в стомаха на певеца, което кара лекарите да смятат, че изпълнителят е приемал веществото орално, докато фентанилът, открит в стомаха и черния дроб, предполага, че медикаментът е имал време да попадне в кръвоносните съдове, преди да настъпи смъртта.

Въпреки яснотата на доказателствата, лекарите твърдят, че няма определена доза, която да се смята за летална при употребата на фентанил. Човек, който използва упойващо вещество по лекарско предписание, с времето започва да свиква с него, следователно доза, която помага на един, може да убие друг.

При обиск в имението на Принс са открити хапчета на различни места из къщата. Лабораторно изследване определя един вид от медикаментите за фентанил, но публично достъпната информация не дава отговор на въпроса откъде са взети лекарствата.

Прокурорът на окръга, където Принс си отива, коментира, че „в близко бъдеще“ ще се реши дали ще има обвиняеми за смъртта на музиканта.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах