POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Високи глоби за безразборно използване на пиротехника на Нова година

По-леки гърмящи средства може да се използват само до 2 ч. на 1 януари или след предварително разрешение

Силните гърмежи причиняват стрес на малките деца, хората с увреждания и животните, отбелязват от Общината. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Високи глоби за безразборно използване на пиротехника на Нова година

Силните гърмежи причиняват стрес на малките деца, хората с увреждания и животните, отбелязват от Общината. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нерегламентираното използване на пиротехнически средства в София в новогодишната нощ може да доведе до глоби от 500 до 2 хил. лева, припомнят от Столична община във връзка с предстоящия празник. Сумите се отнасят за физически лица, а юридическите могат да бъдат наказани с между 3 и 10 хил. лева.

Употребата на фойерверки, пиратки, бомбички и всякакви пиротехнически средства от категория F2 и F3 е позволена само на Нова година до 2 ч. на 1 януари или след предварително подадена заявка и разрешение от районната администрация.

Безконтролното използване на пиратки се отразява зле на малките деца, хората с увреждания и животните заради силния шум от гърмежите, отбелязват от Общината. В София има над 5 хиляди деца от аутистичния спектър, хиляди хора със здравословни проблеми, бебета и малки деца, домашни любимци и бездомни животни, които истински страдат от безразборната употреба на пиротехнически средства.

В знак на съпричастност към тях новогодишният спектакъл „Сцена под звездите“ на площад „Княз Александър I“ няма да предложи фойерверки. Концертът с водещи Натали Трифонова и Николаос Цитиридис, е съорганизиран от Столичната община.

Вижте още: СОФИЯ ИЗПРАЩА 2022 Г. И КОВИД С КОНЦЕРТ НА ОТКРИТО

Ограничаване на използването на пиротехника има в редица страни в Европа като Австрия, Дания, Нидерландия, Хърватия и Словения.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg