Завишени нива на радиация в Дания и Нидерландия с източник, локализиран в Русия

В Москва отричат - твърдят, че всичко е нормално

Журналист снима централата на Чернобил, 33 години след най-голямата ядрена катастрофа в историята на човечеството. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Завишени нива на радиация в Дания и Нидерландия с източник, локализиран в Русия

Журналист снима централата на Чернобил, 33 години след най-голямата ядрена катастрофа в историята на човечеството. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия отрече на територията ѝ да има изпускане на радиоактивни вещества, след като няколко държави засякоха завишени нива на радиация. Дания локализира източника в западна Русия, но от Москва заявиха, че двете им електроцентрали там работят нормално и не са докладвали за проблеми, съобщава Би Би Си.

Финландия, Норвегия и Швеция съобщиха миналата седмица, че са засекли по-високи от нормалното количества на радиоктивни изотопи в атмосферата. След анализ на данните, от здравните инспекции на Дания обявиха официално, че според тях материалът „идва от посока на Западна Русия“ и вероятно ситуацията е прдизвикана от „повреда на горивен елемент“. Теорията бе потвърдена и от властите в Нидерландия.

От Москва обаче пуснаха изявление в държавната агенция ТАСС, в което се казва, че двете им електроцентрали в северозапдания регион работят нормално, не са докладвали за аварии и „оплаквания“.

„Радиационните нива около двете електроцентрали остават непроменени от юни“, се казва в изявлението.

Въпросните изотопи, за които Стокхолм съобщава, са Cs-134, Cs-137 и Ru-103. Те са в завишени количества, но не носят опасност за човешкото здраве. Засечени са между 22 и 23 юни.

Това не е първият път тази година, когато международните власти изказват тревогата си от завишени нива на радиация с източник от Русия. В началото на април 2020 г. горски пожар вилня опасно близо до ядрената електроцентрала Чернобил, но тогава от Украйна увериха, че количествата радиация са високи само в зоната на пожара.

Вижте още: ПОЖАРЪТ КРАЙ ЧЕРНОБИЛ Е ОВЛАДЯН, УВЕРЯВАТ ОТ УКРАЙНА

29 АВАРИИ Е ИМАЛО В ЧЕРНОБИЛ ПРЕДИ ТРАГИЧНИЯ АПРИЛ 1986 Г.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах