Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Завишени нива на радиация в Дания и Нидерландия с източник, локализиран в Русия

В Москва отричат - твърдят, че всичко е нормално

Журналист снима централата на Чернобил, 33 години след най-голямата ядрена катастрофа в историята на човечеството. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Завишени нива на радиация в Дания и Нидерландия с източник, локализиран в Русия

Журналист снима централата на Чернобил, 33 години след най-голямата ядрена катастрофа в историята на човечеството. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия отрече на територията ѝ да има изпускане на радиоактивни вещества, след като няколко държави засякоха завишени нива на радиация. Дания локализира източника в западна Русия, но от Москва заявиха, че двете им електроцентрали там работят нормално и не са докладвали за проблеми, съобщава Би Би Си.

Финландия, Норвегия и Швеция съобщиха миналата седмица, че са засекли по-високи от нормалното количества на радиоктивни изотопи в атмосферата. След анализ на данните, от здравните инспекции на Дания обявиха официално, че според тях материалът „идва от посока на Западна Русия“ и вероятно ситуацията е прдизвикана от „повреда на горивен елемент“. Теорията бе потвърдена и от властите в Нидерландия.

От Москва обаче пуснаха изявление в държавната агенция ТАСС, в което се казва, че двете им електроцентрали в северозапдания регион работят нормално, не са докладвали за аварии и „оплаквания“.

„Радиационните нива около двете електроцентрали остават непроменени от юни“, се казва в изявлението.

Въпросните изотопи, за които Стокхолм съобщава, са Cs-134, Cs-137 и Ru-103. Те са в завишени количества, но не носят опасност за човешкото здраве. Засечени са между 22 и 23 юни.

Това не е първият път тази година, когато международните власти изказват тревогата си от завишени нива на радиация с източник от Русия. В началото на април 2020 г. горски пожар вилня опасно близо до ядрената електроцентрала Чернобил, но тогава от Украйна увериха, че количествата радиация са високи само в зоната на пожара.

Вижте още: ПОЖАРЪТ КРАЙ ЧЕРНОБИЛ Е ОВЛАДЯН, УВЕРЯВАТ ОТ УКРАЙНА

29 АВАРИИ Е ИМАЛО В ЧЕРНОБИЛ ПРЕДИ ТРАГИЧНИЯ АПРИЛ 1986 Г.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg