Висше образование за „тролове“ предлагат в Московския университет

Програмата ще бъде ръководена от един от идеолозите на „руската пролет“ в Крим от 2014 г.

Трол от трилогията на Питър Джаксън  „Властелинът на пръстените“. Фентъзи епосът на Толкин е извор на аналогии със съвременните хибридни войни. - Висше образование за „тролове“ предлагат в Московския университет

Трол от трилогията на Питър Джаксън „Властелинът на пръстените“. Фентъзи епосът на Толкин е извор на аналогии със съвременните хибридни войни.

Магистърска програма по „противодействие на технологиите на съвременните информационни, хибридни, търговски войни и цветни революции“ откри Московският държавен университет, съобщава изданието „Медуза“.

Според публикуваното описание на специалността в сайта на МГУ, ще бъдат обучавани специалисти, „способни както самостоятелно, така и в екип да разработват, планират и реализират операции“, свързани с информационните войни и „цветните революции от хибриден тип“ – тоест, тролове в социалните мрежи. Обучението е в направление „Конфликтология“. Предполага се, че студентите ще изучават „психология на екстремните състояния“, „най-новите практики в информационните операции в руско-американските отношения“, „невролингвистично програмиране и други техники за ефективна комуникация в политиката“, както и „спецпропаганда и борба с фалшивите новини в условията на специални военни и полицейски операции“.

Ръководител на програмата с наименование „Информационни и хибридни войни“ ще бъде политологът Андрей Манойло – руски политолог с диплом по физика и образование в тайните служби, известен като идеолог на „руската пролет“ в Крим от 2014 г. Той е сътрудник на руските спецслужби, завършил е школата на Федералната служба за сигурност (ФСБ), кандидат на физико-математическите науки и доктор на политическите, професор по политология в Московския държавен университет „Ломоносов“, член на научния съвет при Съвета за сигурност на Русия. Научната му специализация е „информационната война и психологическите операции“ и „борба с технологиите на цветните революции и конфликтната мобилизация в социалните мрежи“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах