Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Висящ мост над Тибър възроди проект на Микеланджело (видео)

Скулпторът не успява да завърши поръчката на папата, защото умира

Инсталацията над Тибър събра хиляди зрители. Снимка: Стопкадър от видео на Френското посолство в Италия - Висящ мост над Тибър възроди проект на Микеланджело (видео)

Инсталацията над Тибър събра хиляди зрители. Снимка: Стопкадър от видео на Френското посолство в Италия

Мост, който виси върху аеростатични балони, се появи над Тибър в Рим. Инсталацията на френския художник Оливие Гросетет е вдъхновена от незавършен проект на Микеланджело, се казва в съобщението на компанията „Webuild“, подкрепила проекта.

В средата на ХVІ век папа Павел ІІІ със светско име Алесандро Фарнезе поръчал на Микеланджело мост над Тибър, който да свърже Палацо Фарнезе, където днес се намира посолството на Франция, и градините на вила Фарнезина от другата страна на реката. Микеланджело не успява да завърши поръчката, тъй като умира. За започнатия мост напомня само арката над оживената улица Виа Джулия.

Но проектът на Микеланджело доби плът за няколко дни като 18-метрова платформа, която виси във въздуха над Тибър на 18-метрова височина. Конструкцията е изработена от картон, който след 18 юли ще бъде изцяло рециклиран.

Проектът е създаден още с подкрепата на френското посолство в Рим и Френския институт в Италия, а също и с помощта на Националната академия деи Линчеи – най-старата академична институция в Италия.

„Палацо Фарнезе сам по себе си е мост между Франция и Италия и това зрелище е символ на общото ни възраждане и на факта, че културите ни са неразривно свързани“, казва в изявлението си по повод откриването на инсталацията посланикът на Франция в Италия Кристиян Масе.

Според автора обаче символът е друг:

„Това е висящ мост, недостъпен по своята същност, и в крайна сметка ни свързва само с нас самите. Това е образ на отношенията ни с неизразимото“.

Видео с инсталацията над река Тибър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg