Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Виталий Мански и филмът му за Горбачов идват в София

Документалният „Горбачов. Рай“ е в програмата на „София филм фест“ (видео)

Виталий Мански с наградата за най-добър документален филм от фестивала в Карлови Вари през 2018 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Виталий Мански и филмът му за Горбачов идват в София

Виталий Мански с наградата за най-добър документален филм от фестивала в Карлови Вари през 2018 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Виталий Мански, един от най-уважаваните документални режисьори на съвремието, ще пристигне в София, за да представи лично новия си филм за Михаил Горбачов. „Горбачов. Рай“ е в програмата на „София филм фест“ (14-30 септември).

Документалната продукция е разговор между 89-годишния бивш лидер на Съветския съюз и режисьора. Срещата им се осъществява в къщата на политика край Москва в неангажираща и приятна атмосфера, но темите, които се обсъждат, са трудни. Докато Горбачов прави равносметка на живота си, в центъра на разговора попадат реформите, които той провежда като партиен лидер през 80-те години, падането на Берлинската стена и последвалото разпадане на съветската империя. Горбачов е един от най-изявените критици на управлението на наследниците му на поста Борис Елцин и Владимир Путин и е носител на Нобелова награда за мир. Във филма бившият президент и Мански обсъждат недоволството на руския народ, когато с новите свободи идват безработицата и гладът.

Виталий Мански е режисьор на над 30 филма, представяни на фестивали в цял свят и награждавани многократно. Роден през 1963 г. в Лвов, Украйна (тогава СССР), той се дипломира във ВГИК през 1989 г., малко преди окончателния разпад на Съветския съюз. Бързо се утвърждава като един от най-успешните руски и световни документалисти.

Понякога работи и като продуцент, в ролята на такъв си е партнирал с режисьори като Рената Литвинова, Александър Расторгуев, Сергей Мирошниченко, Дмитрий Желковски, Сергей Лозница.През 1996 година той стартира проект, чиято цел е да се архивират аматьорски видеофайлове на частни лица, снимани в годините на бившия СССР (от 30-те до 90-те години на ХХ век). Виталий Мански е създател на националната награда „Лавров венец“ за най-добър руски документален филм. Той е основател и президент на „Artdocfest“ – международен фестивал на документалното кино. От 2014 година Мански живее в Латвия.

Това ще бъде първо гостуване на Мански в България. През 2020 г. той трябваше да бъде в София като председател на международното Документално жури на „София филм фест“, но пандемичната криза попречи на пътуването му.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Върхът у мен