POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Витошка“ става пешеходна до „Св. Неделя“

От 1 март 2018-а няма да се движат автомобили между Съдебната палата и „Александър Стамболийски“

Промяната ще влезе в сила от 1 март. Снимка: Емил Георгиев - „Витошка“ става пешеходна до „Св. Неделя“

Промяната ще влезе в сила от 1 март. Снимка: Емил Георгиев

Емблематичният софийски булевард „Витоша“ става пешеходна зона до „Света Неделя“. Това решение взе Столичният общински съвет след двучасов дебат за проблемите, които мярката би причинила на живеещите и работещите в района. В момента „Витошка“ е пешеходна от „Патриарх Евтимий“ до „Алабин“, сега пространството се увеличава до бул. „Александър Стамболийски“.

Аргументите на вносителите на приетото вече предложение, зам.-кмета по транспорта Евгени Крусев и главния архитект на София Здравко Здравков, са превръщането на София в град на хората – т.е. шофьорите да бъдат обезкуражени да използват автомобилите си в центъра.

Промяната ще влезе в сила от 1 март. Тя е част от плана за обособяването на площада при храма „Света Неделя“ също в пешеходна зона. Така напрактика целият център ще бъде свързан и удобен за разходка (особено след спирането на автомобилите и по ул. „Съборна“, каквато идея също има) – от НДК до Градската градина и Народния театър „Иван Вазов“.

Вижте още: АНТИЧНИ МАГАЗИНИ И ЗАВЕДЕНИЯ ПОД ПЛОЩАД „СВ. НЕДЕЛЯ“

Столичният общински съвет е взел и още едно решение за пешеходна зона на днешното си заседание – коли няма да има и на ул. „Георг Вашингтон“, в участъка между „Пиротска“ и „Трапезица“.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg