Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Витрувианският човек“ на Леонардо все пак ще пътува за Лувъра

Въпреки притесненията, че светлината в парижкия музей може да увреди творбата

След излагането си в Лувъра, скицата „Витрувиански човек“ на Леонардо вероятно ще бъде затворена в трезор за дълъг период от време. Снимка: Уикипедия - „Витрувианският човек“ на Леонардо все пак ще пътува за Лувъра

След излагането си в Лувъра, скицата „Витрувиански човек“ на Леонардо вероятно ще бъде затворена в трезор за дълъг период от време. Снимка: Уикипедия

„Витрувиански човек“ на Леондардо да Винчи ще се присъедини към редица работи на ренесансовия майстор в експозиция блокбъстър в Лувъра, реши италианският съд, след като отхвърли апелацията рисунката да не бъде изпращана в Париж. „Италия Ностра“ (организация с нестопанска цел, посветена на защитата и популяризирането на историческото и художествено наследство на страната) наскоро внесоха в съда искане да се преразгледа решението за заемането на творбата за експозиция във Франция – тъй като е „твърде крехка“ и има риск да бъде увредена от осветлението в Лувъра, ако е изложена за по-дълъг период от време, пише „Гардиън“.

В момента „Витрувиански човек“ се съхранява в специален трезор с контролирана температура и влажност в Галерия „Академия“ във Венеция.

Перипетиите в съда заплашиха да провалят споразумение между Италия и Франция за седем творби на Леонардо, които да бъдат заети на Лувъра за изложба, отбелязваща 500 години от смъртта на гениалния художник. Експозицията ще бъде открита на 24 октомври.

Като символичен жест, културният министър на Италия Дарио Франческини и френския му колега Франк Ристер подписаха меморандум, който сложи край споровете между двете държави, породени от предишното италианско министерство. По този начин изпащането на седем произведения на Леонардо бе потвърдено, в замяна на картини на Рафаело, които Италия ще получи за изложба по случай 500-годишнината от смъртта му.

В жалбата си до съда от „Италия Ностра“ настояваха, че „Витрувиански човек“ може да бъде излаган за кратки периоди на всеки шест години – според тях, след това творбата не трябва да излиза от трезора за цяло десетилетие, тъй като тази година бе показана във Венеция.

Лувърът притежава пет от картините, приписвани на Леонардо. Сред останалите творби, които ще отпътуват за Лувъра, са „Битката при Ангиари“ и „Поклонението на влъхвите“. И двете се съхраняват в галерия „Уфици“ във Флоренция.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС