POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Вицепрезидентката и министърът на културата на изложбата „Лукс и власт”

Илияна Йотова и Найден Тодоров присъстват на откриването в Британския музей

Найден Тодоров и Илияна Йотова ще бъдат сред официалните гости тази вечер на изложбата в Лондон. Снимки: БГНЕС - Вицепрезидентката и министърът на културата на изложбата „Лукс и власт”

Найден Тодоров и Илияна Йотова ще бъдат сред официалните гости тази вечер на изложбата в Лондон. Снимки: БГНЕС

Вицепрезидентът на България и служебния министър на културата ще присъстват на официалното откриване на изложбата в Британския музей, част от която е и Панагюрското златно съкровище. Експозицията „Лукс и власт: от Персия до Гърция“ ще се открие на 3 май вечерта в Лондон в присъствието на Илияна Йотова и Найден Тодоров.

Изложбата проследява връзката между богатството и политиката през първото хилядолетие преди новата ера, като представя предмети от Европа до Азия. Във връзка с тази изложба и по покана на доц. д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей, бяха проведени няколко срещи с куратора на „Лукс и власт: от Персия до Гърция“ д-р Джейми Фрейзър. В резултат най-голямата музейна институция в България договори бъдещи професионални отношения с Британския музей за обмяна на практики и експерти в областта на музейното дело, археологията и културното наследство.

Д-р Джейми Фрейзър и доц. д-р Бони Петрунова при посещението на Фрейзър в България. Снимка: Министерство на културата

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище е представен в контекста на ценни предмети от древногръцката и персийската култура. Артефактите от България са сред акцентите в експозицията.

Часове преди откриването изложбата получи отзив от арт критика Джонатан Джоунс в „Гардиън“, който отбелязва, че Панагюрското злато обединява в себе си теми от Древна Гърция и Персия и представлява преход между двете култури.

Вижте още: ПАНАГЮРСКОТО ЗЛАТНО СЪКРОВИЩЕ СРЕД ДЕКОРИТЕ НА „КИЧОЗНО НАТРУФЕН ГРЪЦКИ РЕСТОРАНТ“

„Лукс и власт“ ще остане в Британския музей до 13 август.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90