Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Вивиан Уестууд: Скоро всички ще сме мигранти

Хората по света приемат, че преселението и измененията на климата така или иначе се случват, а това е проблем, казва дизайнерката

Просто се надявам, че хората ще разберат, че климатичните промени са на прага ни, те са вече тук и скоро всички ние ще сме мигранти, казва Вивиан Уестууд. - Вивиан Уестууд: Скоро всички ще сме мигранти

Просто се надявам, че хората ще разберат, че климатичните промени са на прага ни, те са вече тук и скоро всички ние ще сме мигранти, казва Вивиан Уестууд.

Скоро всички ние ще сме мигранти, казва Вивиан Уестууд, прочутата британска модна дизайнерка и зелена активистка. В интервю за „Гардиън“ Уестууд, която в момента представя документалния филм за създаването на „Грийнпийс“ – „Как да променим света“, препуска през серия от теми – от климата, през Джулиан Асандж, до бежанската криза.

Когато дизайнерката се появява за интервюто, разказва журналистката Ребека Никълсън, тя е по-слаба от очакваното – и с по-тих от гласа, който Никълсън си е представяла. Гостенката казва, че няма много време, тъй като ѝ предстои среща с Джулиан. Но едва чак след като споменава посолството, става ясно, че говори за Джулиан Асандж, основателят на „Уикилийкс“, получил убежище в Еквадорското посолство в Лондон.

Вивиан Уестууд го нарича герой и казва, че се познават от годините, когато той я поканил на рождения си ден. Днес тя го посещава в посолството веднъж месечно.

„Разбира се, че е герой – казва дизайнерката. – Той издигна цяла библиотека на истината и е истинска спънка за официалната власт, през цялото време. Сега вестниците трябва да бъдат много, много по-достоверни. Това е много позитивно.“

Журналистката е получила съвет от секретарката на Уестууд да говори силно и към нея, защото дизайнерката малко оглушава. Основната молба към нея била да я държи в темата и да не я прекъсва. Въпреки него обаче Никълсън опитва да продължи темата и да попречи на Уестууд да я смени. Но Вивиан успява да подхване нещо друго – от това как вестниците лъжат, към мигрантската криза, климатичните бежанци и към това как цялата финансова система е „военна икономика“.

„Разберете, това е проблем за мен – казва Уестууд, връщайки се към това, че медиите са пропаганда. – Както и да е, схванахте идеята. Само се надявам хората да разберат, че климатичните промени са на прага ни, те са вече тук и скоро всички ние ще сме мигранти. Това е перспектива, което може би все още бихме могли да спрем.“

В друг момент от разговора Вивиан Уестууд подхвърля, че според нея младите днес са по-малко политични, отколкото са били преди. Скоро след това се оказва, че интервюто е към края си – асистентката на дизайнерката се изправя и отваря вратата на офиса.

Готова за сбогуване, зелената активистка заявява:

„Но нека кажа още нещо, което да добавите. Може и да не е най-големият проблем за момента, но един ден, мисля, ще стане. Тези неща са много важни – мигрантите, изменението на климата. Причината те да не се смятат за толкова значими днес е, че хората по света приемат, че така или иначе се случва. Абсорбират го, интернализират го, така е устроен светът“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg