Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Византийска църква на 1500 г. открита в Йерусалим

Храмът бил посветен на „славен мъченик“, чиято самоличност е загадка (снимки)

Изображение на орел - символ на Византийската империя - на една от мозайките в храма. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Византийска църква на 1500 г. открита в Йерусалим

Изображение на орел - символ на Византийската империя - на една от мозайките в храма. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сложно изградена византийска църква е открита по време на строителни дейности край Йерусалим. Състоянието на вековния обект „е далеч по-добро“ от други църкви, открити в Светите земи, казват археолозите.

След три години работа по обекта от Министерството на антиките на Израел показват някои артефакти от близо 1500-годишната църква, съобщава „Дойче Веле“. По време на разкопките учените са открили няколко изящни мозайки, изобразяващи птици, плодове и растения, както и цветни стенописи по стените на храма. На една от подовите мозайки е изобразен орел – символ на Византийската империя.

От архитектурна гледна точка църквата е била сложно проектирана, включва мраморен иконостас и варовиков кръщелен купел.

Кръщелният купел на църквата. Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Знаем за няколкостотин църкви в Светите земи, но като пищност и съхраненост тази далеч надминава повечето от тях“, казва Бенджамин Сторчан, ръководител на разкопките.

Мистериозният мъченик

Надпис, открит в двора на сградата, гласи, че храмът е посветен на „славен мъченик“, но името му все още е неизвестно за археолозите. Те смятат, че неговите останки са били съхранявани в подземна крипта под централната част
на църквата.

„Самоличността на мъченика продължава да е загадка, но изключителното богатство на съоръжението и някои надписи сочат, че този човек е бил важна фигура“, каза Сторчан.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Друг надпис в района на разкопките разкрива, че византийският император Тиберий II Константин е финансирал разширяването на църквата. Изследователите смятат, че тя вероятно е била популярна дестинация за поклонници, докато е била изоставена по време на мюсюлманския абасидски халифат през ІХ в.

След разпадането на Византийската империя входовете на църквата да били запечатани с големи камъни, за чието преместване в наше време са били необходими багери.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg