Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Вижте с бинокъл кометата Лавджой

Никое космическо тяло не се е приближавало толкова близо до Земята от 8 хил. години насам

Лавджой, известна някога като C/2014 Q2, е открита в средата на август и е петата кометата, кръстена на австралийския непрофесионален астроном Тери Лавджой. Снимка: Герард Реман - Вижте с бинокъл кометата Лавджой

Лавджой, известна някога като C/2014 Q2, е открита в средата на август и е петата кометата, кръстена на австралийския непрофесионален астроном Тери Лавджой. Снимка: Герард Реман

Извънземен пътешественик минава тази седмица на разстояние 70 милиона километра от земната повърхност. Това е горе-долу половината разстояние между орбитите на Земята и Марс. Облечена в зелено, кометата Лаовджой ще стане първото космическо тяло от 8 хиляди години насам, което се доближава толкова близо до планетата ни. Ако имате добро зрение и чисто небе, може да я видите дори с бинокъл или малък телескоп.

Лавджой, известна някога като C/2014 Q2, е открита в средата на август и е петата кометата, кръстена на австралийския непрофесионален астроном Тери Лавджой.

Кометите са известни с тяхната непредсказуемост, що се отнася до това колко ярки ще бъдат, какъв тип опашка ще имат, ако изобщо притежават такава, какво впечатление ще ни направят. Въпреки това Лавджой ни се показва ефектна и пищна, съдейки по снимката на австрийския астрофотограф Герард Реман. Той сътворява колажно фото, събирайки доста от кадрите, които е направил на небесното тяло.

След няколко часа Лавджой бавно ще потъне зад орбитата на Плутон и няма да я видим през следващите 8 хилядолетия.

Ако обичате да гледате към небето, може да я откриете на запад от съзвездието Орион.

Comet Lovejoy glows green

Позицията на кометата Лавджой на 6 януари 2015 г. Източник: NASA/JPL-Caltech

 

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС