Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Включват спешно Одеса в списъка на световното културно наследство

ЮНЕСКО ще финансира и възстановяване на Одеския художествен музей, пострадал от обстрел

Паметници и редица още културни обекти в Одеса бяха прикрити с чували с пясък, за да бъдат опазени от разрушения при обстрел. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Включват спешно Одеса в списъка на световното културно наследство

Паметници и редица още културни обекти в Одеса бяха прикрити с чували с пясък, за да бъдат опазени от разрушения при обстрел. Снимка: ЕПА/БГНЕС

ЮНЕСКО ще разгледа спешно кандидатурата на Одеса за включване в списъка със световното културно наследство, съобщава „Ройтерс“. Агенцията по култура към ООН е подкрепила заявката на Украйна за включване на черноморския град в защитения списък.

Генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле е приела на 30 август в парижката щаб-квартира на организацията министъра на културата на Украйна Александър Ткаченко. След срещата Азуле е заявила за готовността на ЮНЕСКО да предостави на Одеса статут на обект под заплаха.

Под защитата на организацията към ООН вече са включени историческите центрове на Киев и Лвов. Предстои те също да бъдат категоризирани като „намиращи се под заплаха“.

Черноморското пристанище Одеса се намира на няколко десетки километра от фронтовата линия и вече е подлагано на артилерийски обстрел, посочват от ЮНЕСКО. Миналия месец са били разрушени част от големия стъклен покрив и прозорците на Одеския художествен музей, открит през 1899 г. Реставрацията на музея ще бъде финансирана от ЮНЕСКО заедно със сградата на Одеския музей на съвременното изкуство. Организацията към ООН ще отпусне и средства за наемане на допълнителен персонал за защита на колекциите.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg