Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Владимир Люцканов: Лъжа е, че театрите са пълни

Зрителите си отиват от България, твърди директорът на Младежкия

50 театъра са много за България, твърди директорът на Младежкия Владимир Люцканов. Според него трябва да се предприемат  драстични мерки за справяне със ситуацията.  - Владимир Люцканов: Лъжа е, че театрите са пълни

50 театъра са много за България, твърди директорът на Младежкия Владимир Люцканов. Според него трябва да се предприемат драстични мерки за справяне със ситуацията.

„Който ви говори, че те са пълни, ви лъже. В момента театрите се изпразват все повече и повече. Не е нужно да си голям стратег, мислител, далновиден политик или организатор, за да забележиш нещо, което се вижда с прости цифри“, заявява директорът на Младежкия театър Владимир Люцканов пред журналисти на фестивала „Варненско лято“, цитиран от сайта „Формално“.

Люцканов твърди, че в момента структурата на сценичните изкуства в национален мащаб, тяхното финансиране и отношението на управляващите към културата като цяло, предопределят изключително мизерното съществувание на всеки роден театър:

„Това се дължи на много фактори. Единият е непрекъснатото недофинансиране на системата. Но колкото и да се субсидира тя, ако няма ясна визия как да съществува, ако няма стратегия за българската култура и тактика за нейното изпълнение, нищо няма да се получи. Никой не иска в театъра да се наливат огромни средства, изисква се умно мениджърско виждане за това как да функционира системата.“

Според директора на Младежкия системата не може да работи с 50 културни института в страна като България с население под 7 милиона:

„Сметнете колко са хората, които могат да ходят на театър. Включете към това чудовищната демографска криза, която заплашва да обезлюди тази държавица, непрекъснатият стрес за хората, които в даден момент предпочитат да си купят сирене или да нахранят децата си. Нашите красиви думи за това как културата и изкуството ще им дадат еди какво си не върви. Прибавете и непрекъснато изтичане на нашата потенциална публика към чужбина и никаквото й намерение да се завръща в България, и ще видите, че картинката е особено тревожна. Тя обуславя изключително сериозния отлив на зрители от театрите.“

„Държавните театри се финансират основно по два начина – продължава Люцканов. – Първият е по методика, по която се дава сума, базирана на бройката продадени билети, а другият е – колко ще изкараме ние, ако имаме наеми и т.н. Всичко това е крайно недостатъчно, за да се поддържа отбор. Колкото и да тренира този отбор, нищо не може да се получи. Това стеснява възможностите и за турнета, защото когато поискаме да пътуваме, директорите на извънстоличните театри казват – ама не, ние вече имаме две трупи с „мечки“, за които хората си дадоха парите за билети и ни отбутват.“

Люцканов твърди, че думите му вероятно са тежки за управленците в културата, но се изискват драстични мерки за справяне със ситуацията. Такива са били предприемани и преди години у нас, посочва режисьорът – през 40-те години в България е имало 5 големи театъра, финансирани, оборудвани, окомплектовани като в Европа, както и други 4-5, които са задоволявали нуждите на областните центрове. Всичко останало са били проекти, открити сцени, пътуващи трупи.

„Всички управляващи в края на годината се събуждат и особено ако има избори, вадят някакви резерви и се запълва една дупка – казва Владимир Люцканов. – Убеден съм, че тя ще се запълни и тази година – не поради това, че управляващите се интересуват от култура, а поради това, че трябва да се спечелят едни избори и да се демонстрира загриженост. Но това няма да оправи проблемите.

Запитах ръководителите на културното ведомство – вие защо не живеете с 372 лева чиста заплата, с която живеят 15 артисти от Младежкия театър със стаж между 1 и 4 години. Как и колко мислите, че може да се издържи, колко време ентусиазмът може да крепи тези хора. В магазина никой не ти дава ентусиазирано без пари – вие ги унижавате, те все още са млади, искат да работят, махат с ръка, имат вяра, но колко време? И текучеството започна – в Младежкия театър вече трима млади, кадърни и талантливи актьори си взеха багажа и тръгнаха навън. Рискуваха, излязоха на свободна практика или не знам с какво друго ще се занимават. Виждам ги, те бяха пред пръсване. Това не беше рационален ход, а дойдоха и реваха в кабинета ми, защото са принудени да вземат това решение, и аз не мога да им кажа – недейте.

И им обяснявам на тези мъдреци на „Стамболийски“, че този процес само ще се задълбочава и ще стане все по-неудържимо. А има механизми, не е нужно да измисляме колелото. Има готови модели, които работят в София в общинските театри.“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90