Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Владимир Люцканов: Младежкият театър отдавна е на плюс

Нямаме дефицит, обясни директорът на столичната трупа

Владимир Люцканов увери, че отговорът на Вежди Рашидов до депутата Султанка Петрова съдържа стари данни - а задълженията на Младежкия театър към държавния бюджет са отдавна погасени. Снимка: Румен Добрев, Площад Славейков - Владимир Люцканов: Младежкият театър отдавна е на плюс

Владимир Люцканов увери, че отговорът на Вежди Рашидов до депутата Султанка Петрова съдържа стари данни - а задълженията на Младежкия театър към държавния бюджет са отдавна погасени. Снимка: Румен Добрев, Площад Славейков

Младежкият театър не е на минус, на плюс е, съобщи директорът на столичната трупа Владимир Люцканов пред „Площад Славейков“. Реакцията на театрала е провокирана от отговора на министъра на културата Вежди Рашидов до д-р Султанка Петрова, депутат от Патриотичния фронт. В края на октомври 2015-а депутатката отправи официално питане до висшето арт ведомство кои са най-големите длъжници в културата, какви са забавените плащания от страна на министерството към театри и музикални институти, към външни фирми и доставчици на най-различни дейности и услуги.

От писмените уверения на Рашидов става ясно, че дефицитът на Младежкия театър е 81 866 лв.

Вижте още: КУЛТУРА С КАМЪК НА ШИЯТА ОТ 1 МЛН. ЛВ.

Люцканов увери, че това са стари данни, а задълженията на Младежкия театър към държавния бюджет са отдавна погасени. По думите на директора институтът, който управлява, в момента е на плюс с над 30 хил. лв.

Проверка на „Площад Славейков“ установи, че действително има разминаване в данните, което е станало заради болестта на Вежди Рашидов. Отговорът на министъра е бил изготвен още в края на миналата година, но Рашидов излезе в болнични и документът е бил подписан от него едва след завръщането му на работното му място в началото на 2016 г.

Младежкият театър е извън списъка с осем културни института, заплашени с преобразуване в открити сцени и разпускане на трупите. Това са Държавният музикален и балетен център в София, Операта в Стара Загора, Държавният фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”, театрите в Благоевград, Смолян, Кърджали, Велико Търново и Враца.

Вижте още: ОТ ТЕАТРИТЕ ОСТАВАТ СГРАДИТЕ, А АРТИСТИТЕ ЩЕ СЕ ОПРАВЯТ САМИ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg