Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Владимир Пенев в отмъщението на Данте

Два български филма с премиери на „София филм фест“

В „Рая на Данте“ героят на Владимир Пенев губи майка си, работата си и смисъла на живота си.  - Владимир Пенев в отмъщението на Данте

В „Рая на Данте“ героят на Владимир Пенев губи майка си, работата си и смисъла на живота си.

Гинка Станчева, Владимир Пенев и Радина Боршош пресъздават „божествена комедия“ в новия български филм „Рая на Данте“. Продукцията на режисьора и сценарист Димитър Радев от 2020 г. е в програмата на предстоящия „София филм фест“ (11 – 31 март).

Фестивалът трябваше да започне през март 2020 г., но коронавирусът промени плановете на организаторите. В края на юни кинофорумът проведе лятно издание в хибридна форма с прожекции онлайн и на открито. През септември СФФ откри ново издание, този път с прожекции и на закрито.

„Рая на Данте“ разказва за 64-годишния Данте (Владимир Пенев), който от 30 години работи в печатница и се грижи за болната си майка. В рамките на една седмица той загубва и майка си, и работата си. Изправен пред изгубения смисъл на живота след тези житейски обрати, той открива за какво да продължи да живее – за да отмъсти на мъчителите на майка си, тъй като след нейната смърт научава за дълбоко пазени тайни от миналото ѝ. Избира нестандартен подход и започва да пише книга за престъпниците. Съдбата обаче го среща с 18-годишната Рая (Радина Боршош), внучка на един от тях. Това изправя Данте пред въпроса да се откаже ли от отмъщението.

Данте среща Рая, която му предлага нов поглед към живота.

Филмът е дебют за Димитър Радев в пълнометражното кино. „Рая на Данте“ бе представен на фестивала „Златна Роза 2020“, откъдето си тръгна с наградата на българската филмова критика за пълнометражен филм. Музиката е на Димо Стоянов от П.И.Ф., който загуби битката с Ковид-19 преди около месец.

„София филм фест“ обяви и още една българска премиера от програмата си – „Сбогом, Джони“ на режисьора Константин Буров, по едноименния роман на Марин Дамянов. Филмът разказва за Джони, който помага на Кранки да се спаси от затвора, но след това го обсебва завинаги. Писателят има активно участие в работата по филма. В главните роли участват Деян Георгиев (Кранки), Георги Керменски (Джони) и Християна Стоименова (Ния). Продуцент е „Доли Медия Студио“.

„Филмът служи като свидетелство за времето, в което живеем – ценности със съмнителна стойност, загуба на духовност, липса на посока… – коментира режисьорът. –  Джони е представител и символ на точно тази епоха. Всеки от нас трябва да се противопостави на собствения си „Джони“. Това е история за битката между доброто и злото в нашите души“.

„Сбогом, Джони“ е по едноименния роман на Марин Дамянов.

Това е втори пълнометражен филм за Буров. Първият, „Отрова за мишки“, е с награда за дебют от „Златна роза“ 2014 и признание за най-добър сценарий от Българската филмова академия.

Официалното откриване на „София филм фест“ е на 11 март в Зала 1 на НДК с прожекцията на „Февруари“ на Камен Калев.

Вижте още: „СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ“ ПРЕЗ МАРТ С ПРОЖЕКЦИЯ НА ЖИВО

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg