Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Владимир Зарев „излъган, донякъде ограбен“ от създателите на „Дървото на живота“

Писателят огорчен от „Дрийм тим“, които си позволили много и произволни промени в сюжета, създаден по неговата трилогия

Владимир Зарев твърди, че отношението на продуцентите от „Дрийм тим“ към него било „пренебрежително до невъзпитание“. Снимка: Емил Л. Георгиев - Владимир Зарев „излъган, донякъде ограбен“ от създателите на „Дървото на живота“

Владимир Зарев твърди, че отношението на продуцентите от „Дрийм тим“ към него било „пренебрежително до невъзпитание“. Снимка: Емил Л. Георгиев

Владимир Зарев се чувства „излъган“ и „ограбен“ от продуцентите на сериала „Дървото на живота“, който от 8 януари се излъчва по Нова телевизия. В интервю за „24 часа“ писателят разкрива огорчението си от създателите на поредицата, които по думите му си позволили прекалено много и произволни промени в сюжета.

„Ако знаех, че ще постъпят по този начин, нямаше да се съглася романите ми да бъдат забъркани в тази авантюра“, казва Зарев пред „24 часа“.

Той споделя, че по време на преговорите за екранизацията на трилогията „Битието“, „Изходът“ и „Законът“, световните права за сагата принадлежали на австрийското издателство „Дойтике“, първо публикувало трите книги на немски език. От издателството дълго се съпротивлявали да отстъпят правата на „Дрийм тим“, твърди Зарев, защото договорът бил неизгоден за автора. Но желанието на писателя да види книгите си филмирани било толкова силно, че от „Дойтике“ склонили.

„Ръководството на „Дрийм тим“ не спази нито една от договорките в първоначалните ни разговори, нито ме покани да видя някоя от сериите, преди тя да се излъчи. Сега аз се чувствам излъган, донякъде ограбен, защото създателите на „Дървото на живота“ реално изхабиха трилогията ми. Дълбоко се надявам, че все някога трилогията ще попадне в ръцете на истински и почтени професионалисти и някоя телевизия ги превърне „Битието“, „Изходът“, „Законът“ в жив, в наистина дълбок, психологически наситен и верен разказ, защото в родната ни литература няма друг епос, който да разказва сто и двадесет години от националната ни история“, казва в интервюто си Зарев.

Писателят разкрива, че с продуцентите на сериала няма никаква връзка. Казва, че тяхното отношение било „пренебрежително до невъзпитание“ още след излъчването на първите серии по Тв 7 преди години. За Зарев било обидно – и днес продължава да е така – „че в надписите на телевизионните серии романът „Битието“ се мярва за секунда и остава незабележим някъде в техния край“. 

Въпреки горчивината си, Владимир Зарев споделя, че харесва „Дървото на живота“ – нещо повече: за него това е „най-стойностният, най-значимият български сериал“. 

Цялото интервю в „24 часа“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах