Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Владимир Зарев: Как оредял народ като нашия да е щедър с бежанците?

Една лекарка, която десeтилетия е работила за държавата, получава 280 лв. пенсия, а за един мигрант плащаме 1000 лв. месечно. Къде е моралът?, пита писателят

Владимир Зарев е убеден, че свободният и демократичен свят ще трябва да се лиши от доста от илюзиите си, най-вече от вярата си във всесилието на т.нар. европейски ценности.  - Владимир Зарев: Как оредял народ като нашия да е щедър с бежанците?

Владимир Зарев е убеден, че свободният и демократичен свят ще трябва да се лиши от доста от илюзиите си, най-вече от вярата си във всесилието на т.нар. европейски ценности.

Как оределият българският народ да е душевно щедър и гостоприемен към другите, ако няма прилично препитание, промишлеността му е смалена до неузнаваемост, селското стопанство е надробено и съсипано, а 30% от българите са безработни? Този въпрос задава писателят Владимир Зарев, попитан защо мнозинството от хората у нас смятат бежанците за заплаха за националната ни сигурност.

„Ще добавя още, че една лекарка, която цял живот си е плащала данъците, която десeтилетия е работила за държавата и за своя народ, получава пенсия от 280 лева, докато по нареждане на изкуфeлите европейски чиновници един мигрант струва на държавата ни 1000 лева месечно – казва Зарев пред Валентина Петкова от вестник „Труд“. – Къде е моралът, къде е справедливостта, къде е милосърдието тук?“

Писателят е убеден, че свободният и демократичен свят ще трябва да се лиши от доста от илюзиите си, най-вече от вярата си във всесилието на т.нар. европейски ценности. Зарев определя младия национализъм и воинстващата религия като ужасяващи, неподлежащи на човешката логика и разрушително. Но добавя, че да убиваш напълно невинни хора, да взривиш духовните начала, ценностната система, спокойствието и съня на милиони хора в името на абсурдна религиозна диктатура е чудовищно.

„Оказва се, че мигранти от няколко поколения отказват да се натурализират, да се превърнат в част от нас, да се подчинят на тукашния порядък и да приемат европейските ценности – коментира той. – Те не желаят да се върнат в мизерията и безперспективността на бившите си страни, от които са дошли, но са способни да превърнат в потресаващо насилие собствената си незначителност.“

Според писателя „лошите“ са отгледани и създадени отвън. Обвиненията си той отправя към американците, „разбъркали“ Арабския свят, но без да постигнат ред и демокрация нито в Ирак, нито в Либия, нито в Египет и Сирия, а наместо това посели там чудовищна разруха. От него и започнало преселението.

Зарев разделя и диктаторите на „добри“ и „лоши“ според Запада – първите, като тези в Саудитска Арабия, оставени на мира с диктатурата си, а вторите – свалени и физически премахнати.

„Въпросът е още защо предизвиканото преселение не бе насочено към едни от най-богатите страни в света, към Саудитска Арабия и Арабските емирства, към места, в които мигрантите не биха имали никакви трудности с вяра, език и национални традиции? Кой и как насочи тези безбройни вече нещастници през смъртно опасния за тях път към Европа?“

Владимир Зарев вижда заплаха и от цивилизационен катаклизъм – и вината за това е в колониалната и неоколониална политика на Европа, защото „да грабиш в продължение на десетилетия богатствата и труда на другите е хвърлен бумеранг, който винаги се връща“.

„За жалост днес Европа е генетично уморена, населението ѝ застарява, страни като България се обезселяват и са на ръба на демографска катастрофа. (…) Сега са важни две неща, най-бързо и ефективно да се овладее и спре миграцията, и второ: ако „нормалният“ ислям е наистина приветлива, справедлива и хуманна религия, той трябва ясно и категорично да осъди радикалния ислям, с поведението си да покаже, че джихадистите, привържениците на „Ал Кайда“ и подобните фанатици, са нетърпими врагове на цялото човечество, независимо от религиозната принадлежност на отделните народи. В противен случай тази подмолна, невидима, но всяваща човешка паника и ужас война ще се превърне в наше европейско всекидневие.“

Владимир Зарев смята, че въздействаща и вдъхновяваща идея би могла да консолидира нашия народ, да върне усещането му за единение и бъдещност. Но спояваща може да е по-прозаична кауза, добавя той – например чрез всенароден протест да принудим политиците да осветлят всички големи приватизационни сделки и други заробващи договори от началото на прехода до днес.

„Единственият спасителен изход от обществената безизходица, от умишлено въведената и грижливо поддържаната анархия в държавността е гражданското общество. Това означава, когато протестират фермерите, лекарите, учителите, всички ние, останалите, да ги подкрепим, да излезем с тях на площадите и да ги протестираме с тях. Едва тогава ще си върнем държавата и достойнството от бездарието и наглостта на политическия елит и олигархията.“


Цялото интервю може да се прочете в сайта на вестник „Труд“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90