Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Владимир Зарев с голямата Вазова награда

Нас, българите, може да ни обедини една обща национална идея, кауза, каза писателят преди церемонията

Владимир Зарев е автор на повече от 15 книги и особено любим с трилогията си „Битие“, „Изход“ и „Законът“. - Владимир Зарев с голямата Вазова награда

Владимир Зарев е автор на повече от 15 книги и особено любим с трилогията си „Битие“, „Изход“ и „Законът“.

Писателят Владимир Зарев получи в четвъртък вечерта Голямата литературна награда на името на Иван Вазов. Това се случи в Сопот, в кулминацията на честванията по случай 165-ата годишнина от рождението на Патриарха на българската литература, продължаващи през цялата седмица.

Наградата бе връчена на Зарев от министъра на културата Вежди Рашидов и от кмета на Сопот Веселин Личев. Преди церемонията обаче лауреатът на отличието по традиция засади един бор в близост до музея на Вазов. Това се прави от всеки носител на приза – от първия, Димитър Талев през 1970 г.

„За мен е голяма чест и отговорност да приема тази награда – каза при получаването на статуетката бюст на Иван Вазов Владимир Зарев. – Неговото чисто и свято име, неговото творчество е свързано с всеки от нас, творбите му са част от всеки българин. През целия ни живот ни следват песните на Вазов, изпълнени с преклонение пред нашия народ. Залисани в ежедневието си, не си даваме сметка за направо смайващото значение на словото в живота на всеки от нас, не си даваме сметка, че това, което не е назовано, не е облечено в слово, то сякаш е лишено от енергията на познанието и реалното.“

67-годишният писател е автор на над 15 книги, като е особено добре познат с трилогията „Битието“ (1978), „Изходът“ (1983) и „Законът“ (2012). В библиографията му попадат още романите „Денят на нетърпението“ (1977), „Процесът“ (1984), „Разруха“ (2003), „Поп Богомил и съвършенството на страха“ (2004), сборникът „Дунавски новели“ (1974) и др.

Америка за България

Сред носителите на Вазовата награда, присъждана ежегодно за цялостен принос към българската литература, през годините са били Емилиан Станев (1971), Георги Караславов (1973), Павел Вежинов (1982), Валери Петров (1989), Йордан Радичков (1990), Николай Хайтов (1997), Стефан Цанев (2004), Вера Мутафчиева (2005), Антон Дончев (2006), Георги Мишев (2011), Любомир Левчев (2013), Георги Господинов (2014). През 1981 г. с отличието е удостоен и бащата на Владимир Зарев – Панталей Зарев.

„За мен Иван Вазов е нещо изумително, голямо и свято – каза Зарев пред БНР преди церемонията по награждаването. – Неговото име и неговото дело са част от цялата ни национална литература. Той сам по себе си е една национална литература. Удивително е неговото преклонение и любов към българския народ. Любов до захлас по собствения народ.“

„Нас българите може да ни обедини една обща национална идея, кауза – добави той. – Нещо, което вълнува всички. Дори ако щете това да напражим живота си по-красив, по-хубав. Да направим живота на децата си по-възможен и да го направим възможен тук в България.“

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3