Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Владимир Зарев с награда за духовен принос на името на Иван Вазов

Церемонията бе в рамките на отбелязването на стогодишнината от смъртта на народния поет

Владимир Зарев с отличието си. Снимка: Народен театър/Фейсбук - Владимир Зарев с награда за духовен принос на името на Иван Вазов

Владимир Зарев с отличието си. Снимка: Народен театър/Фейсбук

Награда за духовен принос бе връчена за втори път вечерта на 22 септември на специална церемония в Народния Театър, съобщиха от театралната институция. Неин носител за 2021 г. стана писателят Владимир Зарев. През 2020, когато фондация „Основа-та” учреди наградата, с нея за пръв път бяха удостоени академик Антон Дончев и учителката Гергина Тончева.

„В днешния сакрален и величествен с посланията си ден ми е трудно да скрия радостта и гордостта си от тази толкова красива и достойна награда на името на Патриарха на българската литература – каза Владимир Зарев при награждаването. – Вазов сам създаде една цялостна национална литература, освети и ни завеща завинаги част от националната ни съдба, превърна блясъка на словото си в национална памет.“

Събитието снощи беше в рамките на отбелязването на стогодишнината от кончината на Иван Вазов, който умира на същата дата през 1921 г.

На тържеството в Народния театър бе представен откъс от предстоящия премиерен спектакъл „Народът на Вазов“ с режисьор Диана Добрева. В програмата се включи и симфоничният оркестър на Пловдивската опера с диригент Максим Ешкенази и солист Светлин Русев – цигулка. Водещ бе актьорът Дарин Ангелов.

„Като всеки човек, и Вазов е бил изпълнен със съмнения, но те никога не са хвърляли сянка върху убедеността му, че бъдещето на любимото му отечество е невъзможно без единение в името на идеалите, без съединителните сили на братски сговор, с който Вазов иска да живеят и да се трудят потомците му – отбелязва Мариус Донкин, директор на Народния театър. – Той вярва, че хората на духа могат да водят България към висините. Тази спасителна вяра трябва да превърнем в спасително дело. Сцената, на която се намираме винаги е живяла под знака на това усилие.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах