Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Владимир Зарев с наградата „Св. Паисий Хилендарски“

Владимир Зарев с огърлието „Св. Паисий Хилендарски“ - Владимир Зарев с наградата „Св. Паисий Хилендарски“

Владимир Зарев с огърлието „Св. Паисий Хилендарски“

Писателят Владимир Зарев е носителят на държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“ за 2017 г. Отличието му бе връчено на церемония в Гранитната зала на Министерския съвет във вторник, 7 ноември.

Наградата е присъдена на Зарев от комисия начело с председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски. „За неговия изключителен принос за развитието на националната културна идентичност и духовни ценности“, гласят мотивите за приза, цитирани от проф. Пламен Джуров, член на комисията. В състава й са още проф. Станислав Семерджиев (ректор на НАТФИЗ), проф. Николай Драчев (ректор на НХА), доц. Красимира Александрова (директор на НБКМ), проф. д-р инж. Иван Марков (ректор на УАСГ), проф. Маргарита Ваклинова от БАН. Решението е взето единодушно.

„Свободата е форма на различие“ и „Словото е способно да раздвижи околния свят“, цитира Зарев министърът на културата Боил Банов, който отбеляза честта да бъде съвременник на писателя.

Премиерът Бойко Борисов поздравява писателя Владимир Зарев на церемонията в Министерския съвет.

Владимир Зарев е автор на трилогията „Битието“, „Изходът“, „Законът“, на романите „Разруха“, „Лето 1850“, „Поп Богомил и съвършенството на страха“, „Хрътката“, „Хрътката срещу Хрътката“, „Орлов мост” и др. Произведенията му са превеждани в Германия, САЩ, Чехия, Полша, Унгария, Румъния, Хърватия, Турция.

Годишната държавна награда „Св. Паисий Хилендарски” е учредена през 2000 г. Присъжда се за стимулиране на български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg