Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Владимир Зарев стана академик на БАН

Избрани са още изкуствоведката Светлана Куюмджиева и археологът Васил Николов

Писателят Владимир Зарев. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков - Владимир Зарев стана академик на БАН

Писателят Владимир Зарев. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков

Писателят Владимир Зарев, автор на трилогията „Битието“, „Изходът“, „Законът“, както и на други ключови за съвременната българска литература книги, главен редактор на сп. „Съвременник“, бе избран за академик от Събранието на академиците в БАН, съобщиха от Академията. В обосновката се казва, че в творчеството му „се отразяват вибрациите на особено значими периоди от националната ни историческа съдба, на рухнали илюзии и надежди, портрети на родови общности, пренесени в бъдещето, към хоризонтите на осмислянето им с възприятията и чувствителността на съвременника“.

Заедно с Владимир Зарев в отделението по „Изкуства и изкуствознание“ с академична титла се сдоби и изкуствоведката Светланка Куюмджиева, анализатор на процесите в изследване на хилядолетната история на българската музика в периода IX – XIX век. Нейният принос според Събранието на академиците е „постижения и иновации в изследване на нови музикални извори, нови песнопения, древни ръкописи, оригинални произведения, свързани с имената на преки ученици на светите Кирил и Методий, ярки и без паралел във византийската музикална книжнина”.

От надпреварата в това направление са отпаднали имената на Иван Гранитски, Боян Биолчев и Пламен Марков.

В отделението по хуманитаристика единственото място за академик след избора на Събранието е заето от Васил Николов, прочут учен в областта на археологията и историята от Националния археологически институт с музей при БАН. Научните му приноси са в различни аспекти на изследването на късната праистория: произход на неолитната култура на Източните и Централните Балкани, неолитната керамика, праисторическата архитектура, специализираните производства през халколита, комплексното общество през халколита, религиозно-митологичната система на древните земеделци, праисторическите ямни светилища, първите каменни праисторически крепости в Европа и т.н.

В неговата категория са отпаднали кандидатурите на Иван Илчев и Стоян Буров.

Предстои избор на член-кореспонденти на Българската академия на науките. В областта на изкуствата за две места там се състезават проф. дфн Мирослав Иванов Дачев, арх. Бойко Борисов Кадинов, проф. д. изк. Свилен Стефанов и писателят Георги Господинов.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах