Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Владислав Варненчик се въздига край морето след 6 века

Паметник на полско-унгарския крал ще бъде подарен от Мариан Конечни на България

Владислав Варненчик загива през 1444 г. като предводител на християнска армия срещу Османската империя. - Владислав Варненчик се въздига край морето след 6 века

Владислав Варненчик загива през 1444 г. като предводител на християнска армия срещу Османската империя.

Паметник на полско-унгарския крал Владислав III Ягело (Варненчик) до няколко месеца ще се извисява във Варна. След като гипсовият макет на фигурата прекарва 40 години в ателието на автора си, полския скулптор Мариан Конечни, тя вече е отлята и от бронз – и предстои транспортирането ѝ към морската столица на България.

Владислав Ягело – крал на Полша и Унгария, е предвождал 20-хилядна армия в поход срещу османците, в защита на християнството, и е загинал на 10 ноември 1444 г. край Варна. Професор Конечни е убеден, че най-подходящото място за негов паметник е именно там.

Въпреки многобройни старания и от българска, и от полска страна през изминалите близо 4 десетилетия, до изпълнението на проекта така и не се стига – основно по финансови причини. Идеята обаче е възродена през март тази година по време на творческа вечер, посветена на Конечни в Българския културен институт във Варшава.

Владислав III Варненчик е роден е на 31 октомври 1424 г. и е първото дете от брака на полския крал и Велик литовски княз Владислав ІІ Ягело и съпругата му София Холшанска.

Владислав III Варненчик е роден е на 31 октомври 1424 г. и е първото дете от брака на полския крал и Велик литовски княз Владислав ІІ Ягело и съпругата му София Холшанска.

С времето и самият творец се е отказал от първоначалната си идея паметникът на младия крал да е с впечатляващата височина от 11 метра и затова е решил да го отлее в по-скромни, човешки размери. След изработването на постамента на паметника, което ще е факт съвсем скоро, професор Конечни официално ще връчи на културния институт своя подарък, готов за транспортиране до България.

На 10 ноември 1444 г. на мястото, където днес е разположен Парк – музеят „Владислав Варненчик”, се разиграва прочутата битка между 20-хилядната християнска съюзническа европейска армия, предвождана от полско-унгарския крал Владислав III Ягело (Варненчик) с главнокомандващ трансилванския войвода Янош Хуняди и три пъти по-многобройните войски на султан Мурад II.

В това последно сражение участват и българи, унгарци, поляци, чехи, словаци, власи, рутени (староруси), хървати, саксонци, литовци и кръстоносен рицарски отряд на римския папа Евгени IV. В тяхна памет, като израз на почит пред героизма и саможертвата им в името на свободата на Европа, е създаден Парк-музеят на бойната дружба „Владислав Варненчик”.

С времето и самият творец се е отказал от първоначалната си идея паметникът на младия крал да е с впечатляващата височина от 11 метра и затова е решил да го отлее в едни по-скромни, човешки размери.

С времето и самият творец се е отказал от първоначалната си идея паметникът на младия крал да е с впечатляващата височина от 11 метра и затова е решил да го отлее в едни по-скромни, човешки размери.

Владислав III Варненчик е роден е на 31 октомври 1424 г. и е първото дете от брака на полския крал и Велик литовски княз Владислав ІІ Ягело и съпругата му София Холшанска. През 1434 г., едва 10-годишен, Владислав става крал на Полша. През 1440 г. между Полша и Унгария се сключва уния, по силата на която Владислав получава и унгарската корона, но с условието да обедини силите на двете кралства за борба с османските завоеватели.

Младият крал Владислав III Ягело Варненчик загива в битката край Варна на 10.11.1444 г. когато смело предприема удар с личната си гвардия от 500 рицари срещу 10-те хиляди еничари на султана. Кралят достига до последните еничарски редове и до султанския команден пункт, но е обкръжен. В този момент кралският кон се спъва и кралят пада на земята. Владислав III Ягело е убит от еничар, което дезорганизира армията и тя отстъпва.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС