VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Явор Гърдев режисира Владо Пенев – нов НАТФИЗ

„Пияните“ от Иван Вирипаев, непоносимо въздействаща пиеса в постановка в онази хипер реалност, заради която ходим на театър

Владо Пенев с Герасим Георгиев - Геро в „Пияните“ по Вирипаев. Снимка: Малък градски театър „Зад канала“ - Явор Гърдев режисира Владо Пенев – нов НАТФИЗ

Владо Пенев с Герасим Георгиев - Геро в „Пияните“ по Вирипаев. Снимка: Малък градски театър „Зад канала“

Непоносимо въздействаща съвременна пиеса, която може да бъде написана единствено от руснак. Принципно знаем, че руснаците са само двама – Достоевски и Толстой, в случая те за малко се казват Иван Вирипаев (1974, Иркутск), а драмата е пияна от любов, страдание, бог, много днес и нова искреност. Текстът е поръчков – поръчан е на автора от немски театър, но със своя небрежно-нахален и смайващ талант измива и отстранява негативните  натрупвания около тази дума.

Срещата на пиесата „Пияните” от  Иван Вирипаев с режисьора Явор Гърдев (1972, София) засега е най-доброто, което може да ѝ се случи в България, защото Гърдев е вътре в модерното, а Вирипаев е тартор на наглата театрална откровеност, която идва отвътре и опарва. Наглед безсрамните вибрации на изричаните откровения, а всъщност свещени човешки чувствания, са ефектно и силно театрално стоварени на сцената от режисьора. С новата си премиера в МГТ „Зад канала” Явор Гърдев отново  ни кара да мислим за него като за най-добрия в бранша.

Нека го кажем в прав текст (трудно се изрича за наш съвременник, колега, приятел нещо извънредно хубаво, защото се боим да не прекалим), но нека наистина този път да изречем на глас: Владимир Пенев в „Пияните” е гениален. Героят му нито е Хамлет, нито е Крал Лир, нито е някой Ричард, Идиот, Тартюф, където обикновено се случват актьорските върхове, а е маргинален човешки индивид, епизод, един от нас, но какъв „един от нас”. Интерпретацията и превъплъщението на Владимир Пенев под режисурата на Явор Гърдев са висока актьорска класа, нов НАТФИЗ.

Както можем да се досетим – всички от  екипа на Явор Гърдев са с професионална височина и превръщат постановката в онази хипер реалност, заради която ходим на театър.

Америка за България

„Пияните” от Иван Вирипаев

Режисьор: Явор Гърдев, Сценография: Никола Тороманов-Фичо, Музика: Калин Николов, Костюми: Свила Величкова, Превод: Здравка Петрова, Хореограф: Виолета Витанова и Станислав Генадиев, Фотограф: Симон Варсано, Павел Червенков

Участват: Весела Бабинова, Иван Бърнев, Луиза Григорова – Макариев, Анастасия Лютова, Пенко Господинов, Владимир Пенев, Светлана Янчева, Герасим Георгиев – Геро, Василена Атанасова, Петър Калчев, Бойко Кръстанов, Христо Пъдев, Никола Мутафов, Христина Караиванова, глас: Деница Серафимова


Източник: списание „Театър“

Заглавието е на „Площад Славейков“. Оригиналното е „Пияните на Вирипаев и Гърдев“.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg