Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Явор Гърдев режисира Владо Пенев – нов НАТФИЗ

„Пияните“ от Иван Вирипаев, непоносимо въздействаща пиеса в постановка в онази хипер реалност, заради която ходим на театър

Владо Пенев с Герасим Георгиев - Геро в „Пияните“ по Вирипаев. Снимка: Малък градски театър „Зад канала“ - Явор Гърдев режисира Владо Пенев – нов НАТФИЗ

Владо Пенев с Герасим Георгиев - Геро в „Пияните“ по Вирипаев. Снимка: Малък градски театър „Зад канала“

Непоносимо въздействаща съвременна пиеса, която може да бъде написана единствено от руснак. Принципно знаем, че руснаците са само двама – Достоевски и Толстой, в случая те за малко се казват Иван Вирипаев (1974, Иркутск), а драмата е пияна от любов, страдание, бог, много днес и нова искреност. Текстът е поръчков – поръчан е на автора от немски театър, но със своя небрежно-нахален и смайващ талант измива и отстранява негативните  натрупвания около тази дума.

Срещата на пиесата „Пияните” от  Иван Вирипаев с режисьора Явор Гърдев (1972, София) засега е най-доброто, което може да ѝ се случи в България, защото Гърдев е вътре в модерното, а Вирипаев е тартор на наглата театрална откровеност, която идва отвътре и опарва. Наглед безсрамните вибрации на изричаните откровения, а всъщност свещени човешки чувствания, са ефектно и силно театрално стоварени на сцената от режисьора. С новата си премиера в МГТ „Зад канала” Явор Гърдев отново  ни кара да мислим за него като за най-добрия в бранша.

Нека го кажем в прав текст (трудно се изрича за наш съвременник, колега, приятел нещо извънредно хубаво, защото се боим да не прекалим), но нека наистина този път да изречем на глас: Владимир Пенев в „Пияните” е гениален. Героят му нито е Хамлет, нито е Крал Лир, нито е някой Ричард, Идиот, Тартюф, където обикновено се случват актьорските върхове, а е маргинален човешки индивид, епизод, един от нас, но какъв „един от нас”. Интерпретацията и превъплъщението на Владимир Пенев под режисурата на Явор Гърдев са висока актьорска класа, нов НАТФИЗ.

Както можем да се досетим – всички от  екипа на Явор Гърдев са с професионална височина и превръщат постановката в онази хипер реалност, заради която ходим на театър.

Фантастико

„Пияните” от Иван Вирипаев

Режисьор: Явор Гърдев, Сценография: Никола Тороманов-Фичо, Музика: Калин Николов, Костюми: Свила Величкова, Превод: Здравка Петрова, Хореограф: Виолета Витанова и Станислав Генадиев, Фотограф: Симон Варсано, Павел Червенков

Участват: Весела Бабинова, Иван Бърнев, Луиза Григорова – Макариев, Анастасия Лютова, Пенко Господинов, Владимир Пенев, Светлана Янчева, Герасим Георгиев – Геро, Василена Атанасова, Петър Калчев, Бойко Кръстанов, Христо Пъдев, Никола Мутафов, Христина Караиванова, глас: Деница Серафимова


Източник: списание „Театър“

Заглавието е на „Площад Славейков“. Оригиналното е „Пияните на Вирипаев и Гърдев“.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах