Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Владо Пенев: Лотарията злоупотреби, ще търся правата си

Неговото лице и на останалите актьори от „Под прикритие“ използвани без съгласието им върху талони за изтриване

„Ние, актьорите, нямаме договори с Националната лотария - договорите ни за „Под прикритие“ са за производството на сериал, който използва физиономиите и гласовете ни. Но това все пак не отменя нашите авторски права върху лицата ни“, коментира Владимир Пенев. Снимка: Емил Георгиев - Владо Пенев: Лотарията злоупотреби, ще търся правата си

„Ние, актьорите, нямаме договори с Националната лотария - договорите ни за „Под прикритие“ са за производството на сериал, който използва физиономиите и гласовете ни. Но това все пак не отменя нашите авторски права върху лицата ни“, коментира Владимир Пенев. Снимка: Емил Георгиев

Като злоупотреба окачестви актьорът Владимир Пенев използването на образа му от сериала „Под прикритие“ за талони за хазарт на Националната лотария. За проблема първа заговори Койна Русева – пред Мария Касимова, изложила казуса в статия за „Площад Славейков“.

Но не само нейното лице, а и на Михаил Билалов, Владимир Пенев, Ивайло Захариев, Мариан Вълев, Александър Сано, Кирил Ефремов, Миленита… стоят на талоните за изтриване. За това актьорите не получават хонорари – просто в подписаните договори фигурира спорна клауза, че лицата на персонажите може да се използват по преценка на продуцентите. Очевидно и за хазарт, както се оказва.

„Актрисата Койна Русева, а предполагам и останалите й колеги, чиито лица стоят с имената на изиграните от тях герои върху фишовете за чегъртане, не получават хонорар за това – пише Касимова. – Така да се каже, понасят чегъртането напълно безплатно. Няма как да роптаят, защото системата е измислена в детайли. Когато са започвали снимки за продукцията „Под прикритие“, са подписали договори. В тях (поне в този на Койна Русева) се казва, че (перифразирам) образът на героинята й може да бъде използван в следващите десет години, както продуцентите намерят за добре.

Актьорът не е юрист – мисли за образа си, не брои подводните камъни, в които може правосъдно да заседне. Затова и логично приема, че продуцентите не биха навредили на кариерата и имиджа му. Биха „намерили за добре“ единствено актьорите да участват активно в промотирането на сериала. Интервюта, допълнителни снимки, рекламни клипове, изяви пред различна публика, срещи, посещения на корпоративни събития, дори фланелки, тетрадки или постери с лицата на героите им. Обаче хазарт? Фиш и стотинка за изчегъртване…? Едва ли.“

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Вижте още: ДА ИЗЧЕГЪРТАМЕ АКТЬОРА

От БНТ също определиха случая като злоупотреба. Медията – продуцент на сериала – излезе със становище, че не са давали разрешение образите на актьорите от „Под прикритие“ да бъдат използвани. От телевизията са изпратили и официално писмо до изпълнителя „Камера Ентъртейнмънт“ и до организатора на лотарията, в което се изразява несъгласие, „основано на изрично решение на УС на БНТ“.

От медията твърдят още, че са били информирани за намерението подобни хазартни билети за изтриване да бъдат пуснати в продажба. Още тогава изпълнителя Димитър Митовски е бил предупреден, че съгласно договора помежду им такива действия не може да се предприемат без изрично одобрение от страна на телевизията.

„Актьорите са лицето на сериала „Под прикритие” и на тях БНТ дължи любовта на зрителите“, пишат още от телевизията.

Вижте още: БНТ: НЕ СМЕ ПОЗВОЛЯВАЛИ ЛОТАРИЯ С „ПОД ПРИКРИТИЕ“

Владимир Пенев заяви пред „Площад Славейков“ намерението си да защити правата си, предприемайки общи действия с БНТ:

„При всички случаи са превишени правата [на изпълнителя]. Има нарушение.“

При появата на новината за злоупотребата с лицата им от Националната лотария, Пенев не е могъл да реагира веднага, тъй като е на турне цял месец заедно със Силвия Лулчева в Щатите, където играли спектакъла „Дуети“ от афиша на Театър 199.

„Ще обсъдим случая и с останалите актьори от сериала – ако за Захари Бахаров това не е толкова голям проблем, защото той е част от тази Лотария (бел. ред. – Захари Бахаров е водещ на Националната лотария по Нова телевизия), ние, останалите, имаме проблем с присъствието си на тези талони.“

На въпрос на „Площад Славейков“ дали ако бе постъпено коректно към актьорите – ако бе подписан договор за реклама с тях – биха дали съгласието си образите им да стоят на талоните на Националната лотария, Владимир Пенев отвърна:

„Не бих могъл да дам отговор на въпрос с толкова много „ако“. Положението е такова, каквото е – и трябва да го коментираме именно при тези обстоятелства. Ние, актьорите, нямаме договори с Националната лотария – договорите ни за „Под прикритие“ са за производството на сериал, който използва физиономиите и гласовете ни. Но това все пак не отменя нашите авторски права върху лицата ни.

Ако бяхме подписали, ама не сме“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах