„Власт и съпротива“ със Самуел Финци в Народния

Гледаме спектакъл по романа на Илия Троянов, постановка на „Шаушпил Хановер“ и „Дойчес театер“

Самуел Финци последно игра пред българска публика преди две години - в спектакъла на „Дойчес театер“ „В очакване на Годо“, на сцената на Народния. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков - „Власт и съпротива“ със Самуел Финци в Народния

Самуел Финци последно игра пред българска публика преди две години - в спектакъла на „Дойчес театер“ „В очакване на Годо“, на сцената на Народния. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков

„Власт и съпротива“ – романът на българския писател, живеещ в Германия, Илия Троянов – предизвика разгорещен дебат у нас преди две години. Посветена на живота в България под диктатурата на Държавна сигурност, книгата, оказа се, е била преведена от немски на български език от бившия агент на ДС Любомир Илиев. Узнавайки този факт, Троянов заяви публично съмнението дали агент „Георги“ не е изменил смисъла на текста при превода – в есе, публикувано във „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ със заглавие „Предателство, как е твоето име?“.

Номиниран за най-добър немскоезичен роман през 2015 г., „Власт и съпротива“ бе адаптиран за сцена и поставен в колаборация между „Шаушпил Хановер“ и берлинския „Дойчес театер“, с участието на актьорите Самуел Финци, Сара Франке, Хенинг Хартман и Маркус Йон. Постановката е на Душан Давид Парижек. Скоро ще може да я видим и в България – спектакълът е сред най-интересните заглавия в програмата на „Световен театър в София“. Ще има две представления у нас – на 18 и 19 юни в Народния театър.

Самуел Финци в сцена от спектакъла „Власт и съпротива“

Сцена от „Власт и съпротива“

„Световен театър в София“ ще представи заглавия още от Франция, Италия, Чехия, Русия и Великобритания на различни сцени в столицата. Ценителите могат да видят спектаклите „Планината Чирчео“ (Италия) в Театър „Азарян“, „Неудачници“ (Чехия) в Младежкия театър и „Хаканаи“ (Франция) отново в „Азарян“.

Освен представления на живо, „Световен театър в София“ предлага и прожекции на спектакли. Като част от програмата „NT Live представя…“, „Синема сити“ излъчи на голям екран „Хамлет“ с Бенедикт Къмбърбач, предстоят прожекции на „Юлий Цезар“ с Бен Уишоу и Мишел Феърли на 16 май и 6 юни, както и филмиран вариант на спектакъла „Три сестри“ по Чехов на руския режисьор Тимофей Кулябин на 9 юни в Дом на киното.

Америка за България

Вижте още: ЕДИН ЦЕЗАР С ЧЕРТИТЕ НА ТРЪМП

Всички гостуващи спектакли са със субтитри на български език.

Цялата програма на „Световен театър в София“

Bookshop 300×250 3
ДС