Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Тютюневият склад да се възстанови в същия вид, не частично

Освен самата сграда отвън, трябва да бъдат запазени и стенописите вътре, наредиха от Министерството на културата

Така изглеждаше старият тютюнев склад преди в него да влязат строителни машини. Изображение: Алтернативна карта Пловдив - Тютюневият склад да се възстанови в същия вид, не частично

Така изглеждаше старият тютюнев склад преди в него да влязат строителни машини. Изображение: Алтернативна карта Пловдив

От Министерството на културата отново повториха, че полуразрушеният тютюнев склад на пловдивската ул. „Одрин“ 8 трябва да бъде възстановен в същия си вид – с оригиналните обемно-пространствени параметри, т.е. без по-високата пристройка, която инвеститорите възнамеряват да издигнат до него.

От ведомството посочват, че зданието има статут на културна ценност (което от дружеството „Одрин 8“, собственици на склада, отричат) и се намира в защитена територия, така че всички проектни намеси подлежат на съгласуване по реда на Закона за културното наследство.

Вижте още: ИНВЕСТИТОРЪТ, СРУТИЛ ТЮТЮНЕВИЯ СКЛАД: ГРИЖА НИ Е ЗА НАСЛЕДСТВОТО

Напомня се още, че според него при унищожаване на недвижима културна ценност собствениците са длъжни да я възстановят в същия вид – „с оригиналните обемно-пространствени параметри и архитектурни и художествени характеристики“.

От министерството са категорични, че няма спор, че стенописите на художника Вълчан Петров в сградата са част от нейните художествени характеристики, така че собствениците трябва да направят необходимото, за да ги опазят и възстановят.

Петров е автор над 15 фрески, мозайки и керамики в различни градове в България и една в Пескара, Италия. Негови работи са собственост на колекциите на Национална галерия – София, Градската галерия в София и Градска галерия – Пловдив.

Вижте още: ХУДОЖНИК ДИРИ СТЕНОПИСИТЕ СИ ПОД РУИНИТЕ НА СЪБОРЕНИЯ СКЛАД

Творби на Вълчан Петров са собственост на музеи и частни колекции в Мексико, Бразилия, Франция, Великобритания, Белгия, Холандия, Полша, Чехия, Сърбия, Унгария, Германия, Испания, Италия, Австрия, Швеция, Португалия, Русия, Литва, Канада, Турция, Малта, Гърция, Япония, Швейцария. Творецът има вече десетки самостоятелни изложби, той е носител и на редица престижни награди от конкурси за живопис и стенопис – както у нас, така и в чужбина.

Но се оказа, че така така цененото навън творчество на художника у нас срещна багери и се наложи творецът сам да влезе сред руините на ул. „Одрин“ 8, за да търси „своите деца“, както нарича работите си…

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90