Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Властта разгледа Музея на София преди откриването

Между златната каляска на Мария-Антоанета, мерцедеса на Фердинанд, работното писалище на Стефан Стамболов

Министрите Бойко Борисов и Даниел Митов, кметът на София Йорданка Фандъкова и нейният заместник Тодор Чобанов на разходка в новия Музея за история на София. - Властта разгледа Музея на София преди откриването

Министрите Бойко Борисов и Даниел Митов, кметът на София Йорданка Фандъкова и нейният заместник Тодор Чобанов на разходка в новия Музея за история на София.

След повече от 70 години без дом, Музеят за история на София разположи най-ценните си експонати в идеалния център на града, в Столичната минерална баня. За богатата колекция се търси сграда от 1943 г., когато тогавашният му дом е разрушен при бомбардировките над столицата. Официалното откриване е в Деня на София, 17 септември, а днес – ден по-рано – първата публика на музея бяха някои от първите хора в държавата, начело с премиера Бойко Борисов.

Постоянната експозиция на музея е разположена в осем зали, които разказват историята на българската столица от VI хилядолетие пр. Хр. до 40-те години на ХХ век. Тематичните помещения са разпределени както следва: Наследството на древността, Силата на духа, Династичната връзка със Западна Европа, Дворцовият кабинет, Софийската улица, Държавните и общинските институции, Домът и облеклото на софиянци, Културният живот и развлеченията.

Освен златната каляска на Мария-Антоанета, сред най-интересните експонати са стенописи и икони от Софийската Мала Света гора, старопечатни книги, часовник, подарен на княз Фердинанд от кралица Виктория, велосипед тип „Паяк“, автомобил „Мерцедес“ на Фердинанд, работното писалище на Стефан Стамболов, Златната книга на София, колекция детски играчки и др.

„Всеки, който посети Музея за история на София, ще види, че има с какво да се гордеем – каза кметът Йорданка Фандъкова по време на обиколката. – Нашият град е древен, но е и много млад. Градът ни е красив, с паркове, градини… Има си и своите проблеми, но те са за това – да можем да мислим, планираме и решаваме. Трябва да обичаме града си. Обичам София.“

В ролята на гид из Музея на София влезе зам.-кметът д-р Тодор Чобанов. Премиерът Борисов мълчаливо изслуша беседата на археолога, следвайки го из залите. Министър-председателят не продума и дума, но пък Лиляна Павлова се обърна към Чобанов с шеговит въпрос: „Да видим какво ще открият археолозите при строителството на Северната скоростна тангента“. Чобанов отвърна в същия дух: „Каквото трябва, това ще намерим“.

Над 120 хиляди експонати са останали в депото на културния институт. Част от тях ще бъдат изложени в подземния музей на Ларгото – веднага щом обектът бъде предаден на Общината от Министерството на културата. Въпреки това обаче остават множество експонати, за които се търси място – най-вече по теми от ХХ век като спасяването на българските евреи, комунистическия режим, идването на демокрацията. В момента специалисти от музея преговарят с наследниците на президента Желю Желев да предадат негови архивни материали, за да бъдат изложени един ден пред публика.

Официалното откриване на Музея за история на София ще бъде на 17 септември от 21 часа. Час по-късно гостите на събитието ще могат да видят огнен спектакъл, а от 22,45 ч. и 3D Mapping. За 23 часа организаторите са подготвили пиротехническо шоу.

Вижте кадри от разходката в музея, разпространени чрез официалния профил на Бойко Борисов във Фейсбук:

muzei

borisov1

borisov2

borisov3

borisov4

borisov5

borisov6

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg