Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Властта слива БНТ, БНР и БТА

Апокрифен законопроект броди из парламента – и цели налагане на финансова самодисциплина на обществените медии

За съществуването на текста са били информирани повечето от членовете на комисията за медии и култура в парламента. Няма обаче достатъчно „луд“ депутат, който да се нагърби с внасянето му за разглеждане в Народното събрание. - Властта слива БНТ, БНР и БТА

За съществуването на текста са били информирани повечето от членовете на комисията за медии и култура в парламента. Няма обаче достатъчно „луд“ депутат, който да се нагърби с внасянето му за разглеждане в Народното събрание.

Властта подготвя сливане на БНТ, БНР и БТА – идея лансирана по време на първия мандат на ГЕРБ, но срещнала неуспех. Сега около плановете витае мистерия, пише Клуб Z – всички говорят за тях, но никой не е виждал законопроекта. Целта, твърдят запознати, не е орязване на средствата на обществените медии, а опит за налагане на финансова самодисциплина.

За съществуването на текста са били информирани повечето от членовете на комисията за медии и култура в парламента. Няма обаче достатъчно „луд“ депутат, който да се нагърби с внасянето му за разглеждане в Народното събрание.

Проектът е изготвен от Мартин Захариев, бивш депутат от БСП от т.нар. „гражданска квота“, който в момента е експерт към комисията по медии. Той го е предал на шефката ѝ, Полина Карастоянова, а тя – на министъра на финансите Владислав Горанов. Очакването е именно той да го внесе в парламента, така че формално кабинетът да е инициатор на предложението.

„Целта е не толкова оптимизиране на тези структури, а налагане на финансова самодисциплина – обяснява пред електронното издание неназован депутат от ГЕРБ, който твърди, че не е виждал текста, но е участвал в дискусия по темата. – Финансите на БНР, БНТ и БТА за следващата година не са намалени спрямо предходната в проекта за бюджет. Идеята не е да се орежат парите им, а след като се направят съответните съкращения, да се стимулират служителите, ако трябва – и с увеличение на заплатите. А след като на тези медии не им се орязват парите, това е напълно възможно. Иначе имам информация, че там пак се е започнало с назначенията, въпреки ангажиментите за 10 на сто орязване на разходите за персонал.“

За проекта е информиран и зам.-председателят на парламента и член на медийната комисия Иван Иванов от Реформаторския блок. Но той също признава, че не го е виждал черно на бяло. Без да може да каже с какви мотиви се предлага сливането, той смята, че то е почти невъзможно да се случи – чисто практически.

Предвиждането е новата обединена структура да има общо управително тяло – но засега не е ясно какво ще се случи със сградния фонд и собствеността на обществените медии, както и колко ще струва самото сливане.

А на въпрос защо кабинетът да се нагърби с внасянето на законопроекта, а не народен представител, представителят на ГЕРБ отвръща:

„Няма толкова луд депутат, който да го предложи, защото веднага ще бъде обвинен в ограничаване на свободата на словото“.

Държавният бюджет за 2016 г. отрежда 65 млн. лева за БНТ, 42 млн. за БНР и 4 милиона за БТА. Ръководствата и на трите институции вече обявиха, че тези пари са недостатъчни.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg