Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Властта у нас призна Кристо, 59 години по-късно

Бойко Борисов поздравява художника и всички български водолази в проекта

Бойко Борисов поздрави Кристо в неделя следобед, повече от денонощие след откриването на „Плаващите кейове“. На заден план – стотици хора в първия ден, откак инсталацията е отворена за посетители (ЕПА/БГНЕС) - Властта у нас призна Кристо, 59 години по-късно

Бойко Борисов поздрави Кристо в неделя следобед, повече от денонощие след откриването на „Плаващите кейове“. На заден план – стотици хора в първия ден, откак инсталацията е отворена за посетители (ЕПА/БГНЕС)

59 години след бягството на Христо Явашев от България той бе забелязан от властта у нас, макар и отново със закъснение. Повече от денонощие след официалното откриването на 23-ата широкомащабна инсталация на Кристо в езерото Изео, „Плаващите кейове“, на официалния профил на премиера Бойко Борисов се появи поздравление към художника и всички българи, включили се в подготовката на проекта.

В късния следобед в неделя министър-председателят и екипът, поддържащ страницата му в социалната мрежа, обявиха радостта си от факта, че най-новият проект на Кристо вече е факт и е достъпен за посетители. След кратък анонс какво представлява инсталацията (а именно – усещането, че можеш да ходиш по вода) и обявление, че разходката е безплатна, Борисов добавя и:

„Поздравявам Кристо и всички български водолази, инженери и журналисти, участвали в осъществяването на проекта“.

Както е известно, Кристо сам финансира всички свои проекти. Този не прави изключение – а общата му цена е около 15 милиона долара. Подготовката и поставянето на 220 хиляди полиетиленови куба, 50 на 50 сантиметра и покриването им с деветдесет хиляди квадратни метра златист плат е отнело месеци – а работата в самото езеро е извършена изцяло от български возолази, с български лодки.

Самият Кристо винаги се е наричал българин – това се вижда дори от донесенията на агент на Държавна сигурност на име „Елена“, срещала се два пъти с него през 1984-а. И макар той никога да не е изменявал по убеждения на родината си, той традиционно е оставал незабележим за нейните официални представители. Но най-сетне дойде и момент, в който властта да го признае. Не че това се предполага да го развълнува…

Вижте още: СТРОГО СЕКРЕТНО – ИЗ ДОСИЕТО НА КРИСТО

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах