Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Влатко Стефановски, ненаситен за музика на „Жълтите павета“

Виртуозният македонец ще свири у нас с Теодосий Спасов и Мино Синелу от Мартиника

Влатко Стефановски е виртузен електрически и акустичен китарист, композитор и фюжън музикант, създал свой собствен стил. Снимка: Авторът - Влатко Стефановски, ненаситен за музика на „Жълтите павета“

Влатко Стефановски е виртузен електрически и акустичен китарист, композитор и фюжън музикант, създал свой собствен стил. Снимка: Авторът

Влатко Стефановски отново ще гостува на българската публика – в събота, 8 октомври. Този път ще го видим в трио, заедно с Теодосий Спасов и Мино Синелу от Мартиника (перкусии, китара, вокал), във втората вечер на третото издание на фестивала „Жълтите павета“. В събота от 21 ч. във Военния театър македонският музикант ще свири у нас за може би за седми или осми път – не знам.

Гледал съм го на живо поне пет пъти – най-често в „София лайв клуб“, но не само там. Идвал е със собственото си трио, в комбинация с Теодосий Спасов, с китариста на легендарната холандска артрок група „Фокус“, Ян Акерман… Последният път беше тук през май тази година, тогава го чухме заедно един друг голям китарист от бивша Югославия – Мирослав Тадич, с Теодосий Спасов и със симфоничен оркестър в зала 1 на НДК. Всеки път е страхотно изживяване.

Преди всяко негово гостуване се обаждам на всичките ми приятели и познати, за които знам, че се интересуват и слушат активно добра музика, за да ги поканя. И всеки път оставам изненадан колко много дори от тези музикално просветени хора, фенове на рока, етно музиката и всичко между тях, не са чували за него – най-големият балкански и един от най-големите европейски и световни китаристи. Но който го чуе веднъж, обикновено след това ходи на всичките му концерти.

Когато е създавал Балканите, Господ е изсипал в този размирен регион много и най-разнообразни музикални таланти. Влатко Стефановски е още по-рядка птица – виртузен електрически и акустичен китарист, композитор и фюжън музикант, създал свой собствен стил. Това, което го отличава, е неподражаемото съчетание на македонски фолклор и неравноделните балкански тактове, с блус и рок музика.

Но Влатко е и виртуоз, който с лекота навлиза и в други стилове. За съжаление европейската му обикалка с триото Kings Of Strings (Царете на струните), заедно с още двама изключителни майстори – австралиеца Томи Еманюел и холандеца Стокело Розенберг – не мина през България. Но в YouTube всеки може да види за какво тройно китарно торнадо става дума. И да разбере защо топ китаристи като Джон Маклафлин, Марк Нопфлър и Джо Сатриани не пестят похвалите си за Влатко Стефановски.

Влатко Стефановски е роден през 1957 г. в Прилеп, Македония, в театрално семейство. Започва да свири на китара на 13, а края на тийнейджърските си години вече е сред основателите на „Леб и сол“ – една от най-интересните групи в богата и качествена роксцена на бивша Югославия.

След 12 албума между 1977 и 1991 г. (последният е „На живо от Ню Йорк“) с „Леб и сол“ (етнорок, ню уейв, попрок), Влатко Стефановски използва новооткритата си свобода, за да преследва безброй други музикални проекти с неистова жажда за откриване на пълните възможности на китарата. От 1998 г. се завръща към македонския фолклор, но вече през призмата на акустичното звучене, много често в тандем с китариста Мирослав Тадич. Досега има издадени 13 солови албума и още 12 с музика за филми. Със сигурност предстоят още много – Влатко е ненаситен за музика.


Вижте още: ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА ТАНЦУВАТ ДЖАЗ ЗАРАДИ ТЕОДОСИЙ

БАЛКАНСКИ КОСМОПОЛИТИЗЪМ

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах