Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Влизаме с „Нестинарски танц“ на Големинов в годината на председателството

Емил Табаков дирижира Фестивалния оркестър в концерта „Духът на Европа“

Снимка: НДК - Влизаме с „Нестинарски танц“ на Големинов в годината на председателството

Снимка: НДК

„Нестинарски танц“ от Марин Големинов е музикалната тема, която ще представя България в концерта „Духът на Европа“ на 1 януари в зала 1. Това е първото събитие в програмата на НДК, с което страната ни влиза в годината на първото си председателство на Съвета на ЕС. Концертът на Фестивалния оркестър, една от най-хубавите традиции в българската култура, ще се проведе за 31-и път. 

Диригентът Емил Табаков е избрал музикални теми, които описват културата на всяка от държавите членки на Европейския съюз, включвайки по едно произведение, създадено във всяка от тях. Пред БНР Табаков споделя, че най-лесно е избрал българското произведение – откъс от „Нестинарка“ на Големинов, който е и неговият професор по композиция в Музикалната академия, а през 2018-а се навършват 110 години от рождението му.

Премиерата на танцовата драма „Нестинарка“ е през 1942 г. и през годините става едно от най-изпълняваните български произведения в чужбина.

Концертът „Духът на Европа“ на 1 януари в зала 1 започва в 18 ч. и ще бъде предаван пряко по БНТ. От НДК съобщават, че влизането ще бъде през главния вход и приканват зрителите да дойдат по-рано, тъй като ще преминат през проверка. Касите на НДК ще бъдат отворени от 10 до 16 ч. на 31 декември и от 14 до 18,30 ч. в първия ден на новата година.

Събитието се провежда под патронажа на министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова и министъра на културата Боил Банов.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах