Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Вместо рекорд, Лувърът с огромен спад на посещенията през 2020 г.

Въпреки опашките за изложбата с Да Винчи в началото на миналата година

Метални бариери запречват входа до пирамидата пред Лувъра на 7 януари 2021 г. - деня, в който музеите на Франция трябваше да отворят. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Вместо рекорд, Лувърът с огромен спад на посещенията през 2020 г.

Метални бариери запречват входа до пирамидата пред Лувъра на 7 януари 2021 г. - деня, в който музеите на Франция трябваше да отворят. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преди година Лувърът бе напът да отбележи нов рекорд на броя посетители, благодарение на изложбата блокбъстър с произведения на Леонардо да Винчи, посветена на 500-годишнината от смъртта му. Днес най-популярният музей в света е празен и усеща тежко последиците от коронавирусната пандемия. От институцията оповестиха статистика за посещаемостта си през миналата година, със 72% спад на публиката спрямо 2019 г.

Вижте още: ТРЕСКА ЗА НАЙ-ГОЛЯМАТА ИЗЛОЖБА НА ЛЕОНАРДО. ЗАЩО Е В ЛУВЪРА?

Около 2,7 млн. души са посетили Лувъра през 2020-а. За сравнение, през 2019 г. тази бройка е била 9,6 млн. души, отбелязва „Арт Нюзпейпър“. След първия локдаун от пролетта на 2020 г. музеят успя да отвори през лятото, при ограничение в броя на посетителите си. За цялата година институцията е работила 161 дни от възможни 311 и отчита 90 млн. евро спад в приходите. Три четвърти от посетителите обикновено идват от чужбина, но тази година 70% са от Франция – ефект от отменените полети и осезаемия спад в туристическите пътувания до Париж.

Към момента най-добрата година в историята на Лувъра остава 2018 г., когато рекорден брой от 10,2 млн. души са влезли в музея. Въпреки драстичния спад на посещенията, днес той все пак е на 21-ва позиция в класация на най-посещаваните музеи през 2020 г. – близо половин милион души са дошли специално за експозицията на Да Винчи само през януари и февруари.

Спадът в посещенията е близо до прогнозираните от директора Жан-Люк Мартинез 80%.

Лувърът, както и останалите френски културни институции, трябваше да отворят отново на 7 януари, но правителството отложи тази дата поне до края на януари заради растящия брой заразени с Ковид-19. Театри, музеи, кина, галерии… не работят от 28 октомври 2020 г.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg