Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Вместо завещание: сценарий за погребение

„Живи комини“ - най-новият филм на Радослав Спасов - с премиера на „София филм фест“

Шах на столичната бохема в Ковачевица с чаши вместо шахматни фигури. - Вместо завещание: сценарий за погребение

Шах на столичната бохема в Ковачевица с чаши вместо шахматни фигури.

История за столичните интелектуалци, оттеглили се в живописното планинско село Ковачевица, разказва Радослав Спасов в най-новия си филм „Живи комини“, който ще бъде показан през март на „София филм фест“. Разказ за любовта към един човек, която остава у приятелите му и след неговата смърт.

Сюжетът ни показва един от тази столично-селска бохема (може би Георги Данаилов, който почина през 2017-а?), който след кончината си оставя сценарий за своето погребение, както и видеозаписи, с които посмъртно го режисира. Шеговитите му изповеди се прожектират в местната кръчма и всеобщата тъга неусетно прераства във веселба.

Филмът е сниман в естествения декор на Ковачевица. Прототипи на героите са действителни личности и с помощта на черти от техните характери режисьорът рисува картина на едно отминало време, което хората помнят с различни ценности, морал, взаимоотношения и приятелство.

В „Живи комини“ участват актьорите Ивайло Христов, Мария Коцева, Никола Додов, Валентин Ганев, Иван Савов, Бистра Кечеджиева–Кунчева, Димитър Коцев – Шошо, Борислав Чучков, Христо Бойчев, Ангелина Славова, Илиана Китанова, Рая Пеева, Николай Урумов и др.

Оператори са Кирил Проданов и Делян Георгиев, музиката е на Веселин Митев.

„Живи комини“ (награди за най-добра второстепенна женска и мъжка роли и за музика на кинофестивала „Златна роза”) е продукция на „Дрийм тийм филмс“ ООД, с подкрепата на Националния филмов център.

„София филм фест“ ще се проведе от 7 до 28 март.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg