ВМРО – новият филм на Слабаков

Режисира съдбата на България като черна комедия

„В Европарламента ще работя за интересите на България, вероятно ще се занимавам с култура, тъй като това е моята област, и другото, с което искам да се занимавам, е земеделие“, обясни Андрей Слабаков в студиото на „Здравей, България“ по Нова. Снимка: Стопкадър от Нова тв - ВМРО – новият филм на Слабаков

„В Европарламента ще работя за интересите на България, вероятно ще се занимавам с култура, тъй като това е моята област, и другото, с което искам да се занимавам, е земеделие“, обясни Андрей Слабаков в студиото на „Здравей, България“ по Нова. Снимка: Стопкадър от Нова тв

Андрей Слабаков не е нито лош, нито глупав човек. Но, уви, като много нелоши и неглупави хора страда от „ефекта на грешната дупка“. Нали знаете онази бебешка обучителна игра, в която трябва куб да се пъхне в квадратен отвор, сфера – в овален и прочие. ВМРО – голямото зло бебе на българската политика – се опитва да натика Слабаков там, където той не пасва.

Лошото е, че самият той очевидно изглежда доволен от комичната грешка.

Преди много години баща му, големият актьор Петър Слабаков, влезе в Народното събрание с целия идеализъм на спонтанното си дисидентство и след един голям бой, който изяде от службите в градинката на „Кристал“.

Историята се повтаря като фарс – синът му бой не е ял, а и дисидентството му никакво го няма, но явно държи да стъпва по-високо от баща си във всичко. Режисьор е повече от актьор, а европейски депутат е повече от български депутат. Петър Слабаков беше възмутен само от отровния въздух над Русе, а Андрей Слабаков подхожда глобално – тревожи се за световните пчели.

Africa 300×600

Желанието му да се занимава с темите на земеделието също е фамилна обремененост – Петър Слабаков е работил като тракторист и коневъд. А Андрей има къща в предградията на София и градинка покрай нея, все нещо знае за земята.

Имам опасенията, че режисьорът-евродепутат влиза в роля, която отдавна е претворил на екран. В последния му игрален филм „Хиндемит“ става дума за съседски неволи – две семейства, които имат еднакъв бит и ценности, влизат в тежко противоборство, защото искат да подчертаят различията си. В тази плоскост е цялостната политика на ВМРО, което изпраща Слабаков в Брюксел. „Европа на отечествата“ звучи точно като панелен блок, в който хората не осъзнават, че споделят общо пространство. Режисьорът влиза в собствените си клишета, режисира живота си – и по-лошо, съдбата на България – като черна комедия.

Не се тревожа как Андрей Слабаков ще представи България в Брюксел. Въпреки крайните си възгледи, той е образован творец и интелигент. Страх ме е обаче от съчетанието на неговата неустойчива природа с посредствеността и фашизоидните изблици на Джамбазки. Не съм далеч от мисълта, че ако гледаме шоу в Европарламента, то ще бъде по-скоро как Слабаков ступва водача на листата, защото се опитва да го върне в правилната ВМРО-пътечка. Взеха си белята с него войводите. „Ни се води, ни се кара“ – казва народът точно за такива като режисьора-евродепутат.

А и картинката на двамата ВМРО-депутати е като за филм, режисиран от Слабаков – високият дългокос артист до нисичкия очилат хер Флик, благословени от корпулентния русоляв главен войвода. Карнавална композиция, площаден театър, типично за ВМРО, плакат за големия театър, наречен България.

Colibri april 2017
OPERA OPEN