Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Внимание, другари: Сталин умря (видео)

Първи трейлър на новата политическа сатира на Армандо Ланучи – посветена на смъртта на съветския диктатор

Не е ясно каква ще е реакцията на Русия за новия филм.  - Внимание, другари: Сталин умря (видео)

Не е ясно каква ще е реакцията на Русия за новия филм.

Стив Бушеми като Никита Хрушчов, Майкъл Пейлин като Вячеслав Молотов, Джейсън Айзъкс като Георгий Жуков виждаме в първия трейлър на новия филм на Армандо Ланучи – „Смъртта на Сталин“, по едноименния сатиричен комикс на французина Фабиен Нюри.

Филмът, адаптиран от Ланучи, Иън Мартин и Дейвид Шнайдер, описва политическите манипулации, появили се в дните след смъртта на Йосиф Сталин през 1953 г. Началото на сюжета идва с инфаркта на диктатора, а оттам насетне започват борбите сред най-приближените му хора за придърпването на властта.

„Смъртта на Сталин“ – „бегло базиран на истинска история“, както се казва в трейлъра – ще е първият режисьорски проект на Ланучи след „В примка“ от 2009 г., отново политическа сатира, но свързана с военната инванзия в Ирак от 2003 г. Ланучи е сред създателите и на сериала „Вице“ на НВО.

Премиерата на филма е насрочена за октомври тази година.

Не е ясно каква ще е реакцията на Русия относно проекта. В последните години Москва следва целенасочена държавна политика за реабилитация на образа на Сталин и за прекрояване на наратива за противоречивия режим на диктатора.

Властите възстановяват репутацията на комунистическия лидер като строител на руския народ и архитект на победата над нацистите, а не като човек, довел милиони свои граждани до смъртта. Според социологическите проучвания усилията им постепенно се увенчават с успех и популярността на Сталин сред руския народ расте. Наскоро той дори бе обявен за най-великият човек в човешката история.

Вижте още: СТАЛИН №1, ПУТИН МУ ДИША ВЪВ ВРАТА

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах