Внимание, расистко съдържание в старите анимационни филми на „Дисни“!

„Питър Пан“, „Дъмбо“, „Лейди и Скитникът“ и други класики изобразяват негативно хора или култури

Вляво: гаргата Джим Кроу от филма „Дъмбо“, вдясно: карикатурата „Джим Кроу“  илюстрира законите за сегрегацията в Америка.  - Внимание, расистко съдържание в старите анимационни филми на „Дисни“!

Вляво: гаргата Джим Кроу от филма „Дъмбо“, вдясно: карикатурата „Джим Кроу“ илюстрира законите за сегрегацията в Америка.

Предупреждението за проблемно съдържание в старите филми на „Дисни“, въведено миналата година, бе обновено. Акцентира се на наличието на думи, които днес се считат за обидни, както и на използването на расистки стереотипи, недопустими в днешната политкоректност в индустрията.

Вместо да премахват от филмите онези моменти, които биха могли да засегнат някои малцинства, от „Дисни“ добавят анонс, който „обръща внимание на вредния ефект, за да се поучим от него и да предизвикаме дискусия с цел създаването на едно по-толерантно бъдеще заедно“.

Анимационни филми като „Дъмбо“, „Питър Пан“ и „Книга за джунглата“ тръгват в платформата „Дисни +“ чак след предупреждението:

„Тази програма включва негативно изобразяване и/или погрешно отношение към хора или култури“, „тези стереотипи са били вредни тогава, вредни са и днес“.

Америка за България

Предупреждението върви преди началото още на „Аристокотките“ и „Лейди и Скитника“.

Съобщение за расистко съдържание в продукцията се появи за първи път преди анимационните филми през ноември 2019 г., но тогава то бе доста по-кратко:

„Тази програма е оригинална продукция. Може да съдържа остарели културни възгледи“.

Проблемните моменти в анимациите на „Дисни“

В „Лейди и Скитника“ (1955) две сиамски котки, Си и Ам, представят негативни азиатски стереотипи. Няколко от кучетата говорят с тежък акцент и изобразяват стереотипи на държавите, от които произхожда породата им. Като пример се посочват Педро Максиканската Чихуахуа, Борис Руската Борзая и др.

В „Аристокотки“ (1970) сиамска котка на име Шун Гон, озвучавана от бял актьор, е нарисувана с типични за азиатците черти и свири на пиано с пръчки за хранене.

„Дъмбо“ (1941) е проблемен, защото група крави, които помагат на Дъмбо, имат преувеличено стереотипни гласове на чернокожи. Освен това една от гаргите се казва Джим Кроу – препратка към законите за сегрегация от Южна Америка по онова време. Кроу е озвучаван от Клиф Едуардс, който е бял.

В „Книга за джунглата“ (1968) шимпанзето Крал Луи е представено като мързеливец, пее в диксиленд джаз и говори неправилно – това мнозина възприемат като осмиване на афро-американското съсловие.

В „Питър Пан“ (1953) пък се появява определението „червенокожи“, смятано за расистко обидно наименование на индианците. В една от сцените Питър и Изгубените момчета танцуват с типичните индиански шапки, което според „Дисни“ днес е „форма на подигравка и присвояване на културата и образите на местните хора“. Песен, първоначално наречена „Какво прави червения човек червен“, бе преименувана на „Какво прави смелия човек смел“.

Сред най-противоречивите продукции на компанията е „Песента на Юга“ (1946), разказ за Чичо Римъс, работник в плантация с памук. Изобразяването му като щастлив днес се разглежда като цинизъм, въплъщение на стария расистки мит, че работниците в плантациите са били доволни от положението си. Филмът не е наличен за гледане в „Дисни +“, а в Америка дори не е пускан на видео или DVD.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах