Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Внимавайте с марихуаната, прави пушачите глупави

Андрей Аврамов се връща при Дарио Фо в Сатирата

Асен Мутафчиев (от ляво надясно), Ани Вълчанова, Васил Грънчаров и Димитър Баненкин в сцена от „Марихуаната на мама е най-добра“. Снимка: Елена Спасова/Сатиричен театър - Внимавайте с марихуаната, прави пушачите глупави

Асен Мутафчиев (от ляво надясно), Ани Вълчанова, Васил Грънчаров и Димитър Баненкин в сцена от „Марихуаната на мама е най-добра“. Снимка: Елена Спасова/Сатиричен театър

Понеже за пръв път в работата ми на театрален критик гледам пропагандно-образователни призиви, изречени от актьорите на сцената, ще започна от тях. На финала на представлението „Марихуаната на мама е най-добра“ в Сатирата актьорите се обръщат към публиката с разяснение за вредите от пушенето на марихуана. Според медицинската практика злоупотребата с марихуана води до загуба на волята, рак на белите дробове, изкривяване на психиката, приемане негативно на нещата в живота, изсушаване на мозъка, увреждане на половата система. Е, сигурно и до още гадни последствия, но за народняшкия хумор на представлението и това е достатъчно.

Великолепни актьорски изпълнения под режисурата на Андрей Аврамов превръщат нищо-неслучването от пиесата на Дарио Фо в забавно зрелище с клоунски номера. След 9 постановки на пиеси от Фо, режисьорът отново се захваща с италианския нобелист.

Сюжетът може да се отбележи с две изречения. В дома на едно семейство от дядо (Димитър Баненкин) и дъщеря му (Ана Вълчанова), които отглеждат марихуана в саксии и я продават в махалата, влиза полицай (Богдан Казанджиев), търсещ пласьорите на дрогата. Той е толкова глупав и доверчив, че става лесна жертва на домакините, които го правят на литко-калитко чак до натуралистични сцени с показване на задници. В тази комична еуфория участие вземат внукът Луиджи (Асен Мутафчиев) и – особено сполучливо – неговият приятел (Васил Грънчаров). По някое време идва местният пастор (Ивайло Калоянчев), който е замесен в пласирането на тревата и затова е подложен на присмех и гавра. Цялото зрелище се гради върху измисляне от домакините на врели-некипели и баламосването на полицая и пастора, за да се държат глупаво и смешно.

Не мога да не отбележа две актьорски изпълнения. Димитър Баненкин, който винаги ми е правил впечатление със затворената, оскъдна емоция в играта си, тук се отваря, предлагайки богато нюансирана игра на различни чувства. Мисля, че заслугата е на Андрей Аврамов, много добър в общуването си с актьорите. Изненадата е при Васил Грънчаров, който предлага комична мимика, каквато сме гледали във филмовите роли на прочути европейски комици. Той реагира на ситуациите с въображение и енергия, които заслужават адмирация.

Фарсовите сцени с показване на татуировки по задниците няма как да се харесат на всички зрители. По време на доста продължителните натуралистични сцени господинът пред мен, може би към 50-те, стана решително и бързо се изнесе от салона. Така ще бъде вероятно и при редовните представления. Може би вече трябва да се сбогуваме с Дарио Фо?

Следващите представления на „Марихуаната на мама е най-добра“ са на 28 септември, 14 октомври и 29 октомври.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg