Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Внучка на Пикасо продава 7 негови творби за $290 млн.

Твърди, че детството й е унищожено от дядо й Пабло

Марина Пикасо предлага „Портрет на жена (Олга)”, рисуван от дядо й, за 60 милиона долара. - Внучка на Пикасо продава 7 негови творби за $290 млн.

Марина Пикасо предлага „Портрет на жена (Олга)”, рисуван от дядо й, за 60 милиона долара.

Внучката на Пабло Пикасо смята да се освободи от част от наследството, оставено от прочутия й дядо. Марина Пикасо иска 290 милиона долара за 7 от творбите на художника от личната си колекция.

Марина Пикасо ще продаде творбите сама, без посредник, на клиенти в Женева, Швейцария. Сред произведенията, които госпожата предлага, е и портрет на първата жена на Пабло Пикасо Олга Кохлова, рисуван през 1923 година. Експерти оценяват творбата, наречен „Портрет на жена (Олга)”, на 60 милиона долара.

Марина има планове да продаде и вилата на Пикасо в Кан. В имота, наречен La Californie, артистът е живял с втората си съпруга Жаклин. Преди това сградата е служила за музей и галерия, посветени на живота и творчеството на артиста.

Приятел на Марина споделя, че решението й да се раздели с част от колекцията, е свързано с желанието й да „не позволява повече на миналото да диктува живота й”.

Това не е първият път, в който внучката на Пикасо влиза в медиите. Преди няколко години Марина публикува книгата „Пикасо: моят дядо“, в която обвини художника, че е разрушил детството й. „Той имаше нужда от кръвта на хората, които обичаше, за да подписва картините си. Творчеството му беше деструктивно и убийствено за фамилията. Той ни довеждаше до отчаяние и поглъщаше енергията на всички ни”, написа Марина Пикасо.

Марина Пикасо пред вилата на дядо си Пабло в Кан, която също продава.

Марина Пикасо пред вилата на дядо си Пабло в Кан, която също е за продан.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg