POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Воайорство с Бешков

Нова изложба в галерия „Лоранъ“ представя творчеството на карикатуриста с 40 негови рисунки

Поклонник, 1936. Туш, лави, хартия, 22 х 18,1 см (фрагмент) - Воайорство с Бешков

Поклонник, 1936. Туш, лави, хартия, 22 х 18,1 см (фрагмент)

Лишени от правото да имат лица боксьори, разлигавената им публика, просещи ласки мъже, изветрели политиканстващи чичковци, унижението на жената и самолюбието на мъжа, съседския скандал на ъгъла, уморен, преживял смъртта, войник, вдигнал на ръце сина си – в 40 рисунки на Илия Бешков (1901 – 1958) в новата изложба в галерия „Лоранъ“ в София се изследват корените на омразата и лъжата в различни ежедневни сюжети. Експозицията, курирана от Красимир Илиев, представя основни направления, мотиви и технически похвати в творчеството на един от най-интересните български художници.

Когато Бешков рисува семейната двойка в домашната баня, ние воайорстваме заедно с него, но ако гледаме внимателно, ще видим не само голата им плът, но и „бъдещето им“ (той е стар и немощен, а тя е напращяла от копнеж за ласки), разказва Илиев. Виждаме надутия, самодоволен чиновник в бардака (убеден, че се е представил добре, но не и според гласа на тялото на проститутката).

Боксьори. Туш, лави, акварел, хартия, 22,7 х 18 см

Какво всъщност е нарисувал Илия Бешков? Всичко това, което произтича зад кулисите, скрития, интимния живот, там, където външен наблюдател не се допуска, или публичното, видяно през дрехите и маските на приличието.

ИЛИЯ БЕШКОВ: НЯМА ПО-ЗЛОВЕЩО ОТ ТОВА ДА ЧУЕТЕ ОТ УСТАТА НА КОМУНИСТ ДУМАТА МИР

Бешков притежава способността да преживява заедно със своите човеци греховете им, да страда заради тяхната неизбежност. В признанието, че всички те са и негови грехове. Убедителността, с която ни внушава, че това са извечните стенания на християнската душа, разкъсвана между томленията на плътта и убежденията, че те са греховни. Нещо повече – той е прозрял, че зад непрекъснатото куцукане на политическия живот стои сянката на проявленията на човека в „най-интимните“ му сфери.

Ха, наздраве, 40-те г. на ХХ век. Туш, хартия, 16,5 х 16,7 см

Изложбата „Илия Бешков“ в галерия „Лоранъ“ може да бъде видяна от 22 май до 6 юли 2018 г. Откриването е на 22 май от 18,30 часа. Галерията издава и представителен каталог.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg